Защо пекарна изхвърли хляб на боклука, вместо да го дари?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Снимка на килограми хляб в контейнер за боклук на столичната ул. “Раковски” 61 възмути хиляди в социалните мрежи. Хлябът е изхвърлен в кофата, която е точно срещу пекарната на “Братя Хлебари”, информира Дир БГ.
 Кадърът бе пуснат в ранните часове на 17 декември от Петър Петров с коментар:
 “Този хляб който струва от 3.50 до 8 лева от частна елитна фурна не продаден, който още е мек, вече е на боклука, виждате ли това, не е ли е грях да се изхвърли на боклука при толкова гладни деца и семейства? Да не говорим за приютите с бездомни кучета, в които се изписват хиляди левове……!!!” Малко по-късно снимката бе изтрита, а потребителят блокиран по сигнал, но вече бе споделена хиляди пъти във Фейсбук, предизвиквайки лавина от гневни коментари. Голяма част от потребителите бяха категорични, че разхищението на храна е недопустимо.
“Нямате изобщо срам и страх от Бога! Нямате грам човещина, състрадание и милост! Нямате никаква стратегия, планиране и далновидност! Аз се срамувам от вас, не ви съжалявам,него заслужавате! Вие опетнихте това призвание, труд и посвещение което има във професията ви, дадохте повод на всички чужденци да ни презират още повече, обругахте изконните ни традиции и пословичното милосърдие Българско!”, написа Иван Василев. Според други обаче процедурата за даряване на храна е тромава, освен това дарителите трябва да плащат, за да даряват.
“Може да се дари, но дарителят въпреки всичко продължава да плаща ДДС, за да заобиколи тежки процедури и това спира много, да не говорим, че институциите през които трябва да минеш, разрешат и дадат нужните документи са още повече демотивиращи, но това не оправдава никой от тях, начини има”, заяви гражданин. Управителят на пекарната Никола Дамянов обясни пред “Площад Славейков”, че това не е обичайната им практика. За инцидента имало конкретен виновник от екипа, който ще понесе сериозно наказание. По-късно от “Братя Хлебари” разпространиха и официалната си позиция.
“На всеки е известно (но не всеки иска да приеме), че всеки един бизнес от хранителната промишленост се сблъсква с брак в един или друг момент – например поради непредвидени обстоятелства/провалени мероприятия и др. За съжаление в нашата държава администрацията по даряване на храна е толкова тежка, че буквално е невъзможно да се направи, колкото и добри намерения да имаш. Именно затова се стремим всячески да минимизираме изхвърлянето на продукция и продължаваме да мислим за още начини, по които да намалим отпадъка си до нула.
Уверяваме ви, че ще положим всякакви усилия този индивидуален случай да не се повтаря. Извиняваме се за това, че без да целим сме разочаровали някои от вас. Със сигурност това не е политиката ни и Вие го знаете.”
В същия ден обаче две ученички от София показаха нагледно как, ако човек има желание, може да не изхвърля храната, която не може да употреби.
Eдното от момичетата – Никол Д. написа:
“Днес следобяд с една приятелка седяхме в нейното училище, докато малките правиха коледен базар със сладки и солени храни.Когато приключиха,имаше останало количество от домашно приготвената храна плюс няколко ръчно изработени коледни играчки. Всички искаха да ги изхвърлят , но аз предложих да ги дадем на някой в нужда, за това направихме това на метростанция Вардар … скромно, но от сърце…
Извинявам се, че не е постлано нищо отдолу, но всичко стана на момента и нямаше от къде да набавим масичка, нито кашони, но все пак оценете постъпката, за това съм го качила. Ако се бяхме решили да го направим по-рано, храната щеше да е повече и поне на масички, но всичко стана на момента”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар