Защо потъмнява звездата Бетелгейзе | IT.dir.bg

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мистериозното временно избледняване на гигантската звезда Бетелгейзе, което би могло да предвещава нейното скорошно изчезване, се дължи на облак прах, свързан с охлаждане на повърхността й. Всичко обаче подсказва, че тя ще продължи да осветява Вселената, предаде Франс прес.

Вижте снимки на Бетелгейзе >> >> >>Този „червен свръхгигант“, който е сред най-ярките в галактиката, се вижда ясно с просто око в съзвездието Орион. За пет месеца, от ноември 2019 г. до март 2020 г., Бетелгейзе избледня драстично, губейки 70 процента от яркостта си, която оттогава е възвърнала.


Изображения от телескопа „Хъбъл“ миналото лято посочиха потенциален „виновник“: изхвърлянето на голямо количество материал от звездата, който след това е образувал облак, охлаждайки се при контакт с междузвездното пространство.

Нещата обаче не са толкова прости, според констатациите на международен екип от астрономи, публикувани днес в сп. „Нейчър“. Учените не изключват възможността намаляването на яркостта на Бетелгейзе да е просто резултат от по-студено и следователно по-малко светло петно на повърхността на звездата.

Стигнахме до заключението, че „голямото избледняване“ е резултат от комбинацията от тези два феномена„, казват астрономите от изследователския екип, който е използвал Много големия телескоп (VLT – Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория в Чили.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар