Украйна

Защо превземането на Одеса е по-важно от Харков

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Въпреки факта, че само 20% от Харковска област е освободена, на тази територия вече няма да има Украйна.

В Харковска област е създадена временна гражданска администрация (ВГА), съобщи нейният ръководител Виталий Ганчев . По думите му в района ще бъдат сформирани и четири районни ВГА.

„В Харковска област беше сформирана Областна държавна администрация, само че с формулировката не военно-гражданска администрация, тъй като в нашия случай няма военнослужещи. Имаме само държавни служители, значи временната държавна администрация със съкращението ВГА. И като част от районната власт сега се формират четири ВГА в четирите района, които са под наш контрол“, каза Ганчев.

Той поясни, че в района ще бъдат създадени администрации в Купянския район, най-големият по население и територия, в Изюмския, във Волчанския, който преди е бил част от Чугуевски район на Харковска област, и в Харковска област, в тази част на района на Харков, която вече е освободена.
По-рано Ганчев каза, че около 20% от територията на Харковска област е освободена. По думите му обстановката в освободените райони остава напрегната. Много населени места са обстрелвани от въоръжените сили на Украйна, остава опасността от работата на диверсионни групи.
Той също така отбеляза, че Харковска област се стреми към Русия, а временната гражданска администрация допринася за подобни настроения на гражданите.

„Нашето ръководство се опира на факта, че все пак ние се стремим към Русия. И всички хора сега, когато чуят от ръководството, че тук е установена власт, има определена вертикала, вече виждат правните документи, които издаваме, и хората вече започват да се възстановяват “, каза той и добави, че жителите на региона Харков задават много въпроси относно получаването на руско гражданство.

Също така, според него, рублата навлиза в Харковска област, при това „много плътно“ заема основната ниша на икономиката на региона. Паралелно с това украинските власти създават свои ВГA в регионите, които все още са под контрола на Киев. По-рано президентът Володимир Зеленски подписа указ за създаване на военни администрации в 14 населени места в бившата Донецка област на Украйна, контролирани от Киев: градовете Бахмут, Краматорск, Курахово, Лиман, Николаев, Святогорск, Сиверск, Соледарск и Часов Яр, както и в селата Большая Новоселковка и Черкаское и селата Шахово, Комар и Звановка.
Какъв е смисълът на тези действия? И защо има ВГА на Русия, особено в регион, който тя контролира само с 20 процента?

„Нуждата от военно-цивилни администрации отдавна е назряла, тъй като цялата украинска администрация отдавна избяга и хората трябва да решават проблемите си, от получаване на документи до решаване на комунални въпроси, с които никой не се е занимавал преди“, обяснява ръководителят на Център за граждански и военни изследвания на конфликтите (ЦИГВK) Дария Коновалова:

– Животът на хората не трябва да зависи от това дали Русия контролира голяма или малка част от Харковска област.

„СП“: – Преди това Зеленски създаде 14 военни администрации в Донбас. Не е ли това отговорът от него? Между другото, защо Зеленски се нуждае от администрацията в региона, който скоро ще загуби?

За Зеленски военните администрации са опит да се създаде поне видимост за украинско присъствие в Донбас. А за Русия създаването на CAA е жизненоважна необходимост за запълване на властовия вакуум, възникнал във връзка с бягството на украински служители.

„СП“: – Може ли създаването на CAA в Харковска област да се счита за знак, че Харков е на линия за освобождение след Донбас?

– Едва ли. В донецкото направление има твърде много нерешени въпроси и все още е рано да се говори за предстоящо освобождаване на Харковска област. Всичко ще зависи от състоянието на украинската армия след поражението в ДНР.

„СП“: – Тоест Одеса и Николаев най-вероятно ще станат следващите цели?

— Да, такъв сценарий е по-реалистичен. Харков е близо до границата с Русия, така че Украйна трябва да държи там голямо количество жива сила и техника, които да използва в други посоки. Следователно, в случай на настъпление към Запорожие, Одеса или Николаев, войските, защитаващи Харков, няма да бъдат докоснати от Украйна.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар