Защо Путин никога не носи маска и не избягва ръкостисканията?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Питали ли сте се защо от началото на пандемията от новия коронавирус държавният глава на Руската федерация Владимир Путин никога не се е появявал с предпазна маска?

Отговорът със сигурност не може да се крие в непредпазливост, коментират в редакцията на швейцарския ежедневник Die Neue Zurcher Zeitung.

„От няколко месеца руският президент прави всичко, за да избегне заразяване с коронавирус. Населението на страната обаче не взема пример от него“, заключава изданието, предава Фокус.

Нека жизнеността, доброто настроение и оптимизмът помогнат на Доналд Тръмп да се пребори с опасния вирус. С това пожелание миналия петък Путин се обърна към американския президент, след като стана известно, че е заразен с COVID-19. Дълбоко в себе си обаче ръководителят на Кремъл вероятно е размишлява за лекомислието на колегата си.

Владимир Путин никога не се е появявал публично с маска. Той също така не избягва ръкостисканията. Но такова поведение няма нищо общо с невнимание в условията на пандемия. Путин, очевидно, е един от държавните глави, които правят огромни разходи, за да се предпазят възможно най-добре от инфекция с новия коронавирус. Фактът, че през май той изрази желание страната да се върне възможно най-скоро към нормалния живот, е в ярък контраст със собственото му ежедневие.

От март тази година Путин работи почти винаги от резиденцията си край Москва. Редовни срещи с премиери, министри, високопоставени служители, губернатори и ръководители на държавни компании, с някои изключения, се провеждат под формата на видеоконференции.

Светлобежовият интериор на офиса без прозорци и големият монитор вече са добре познати на руските телевизионни зрители. Образът на Путин, понякога досадно пипащ химикал по време на еднообразни министерски доклади, придоби почти култов статут сред журналистите. Те трябваше да обръщат внимание на подобни дреболии, защото нямат физически достъп до президента от месеци.

На практика никой няма право да вижда Путин. И самият той започна да напуска резиденцията си много по-рядко. Отказа се от всички пътувания до региони със запомнящи се „спонтанни“ срещи по улиците. И ако въпреки това президентът се среща с депутати или връчва награда, тогава се вземат най-строгите мерки за санитарна сигурност. Минимално изискване: в помещенията, където е президентът, се допускат само хора с отрицателен тест за коронавирус.

И все пак вирусът циркулира сред високопоставените служители. Премиерът Михаил Мишустин, редица министри и губернатори и дори прессекретарят на Путин Дмитрий Песков дадоха положителни тестове за COVID-19. А тези, които ежедневно поддържат контакт с Путин, живеят месеци наред далеч от семействата си.

Както наскоро писа един руски вестник, срещата с Путин се предшества от скъпа и отнемаща време процедура, която далеч надхвърля конвенционалните мерки за сигурност. Можете да стигнете до президентските кабинети само през тунел, в който се пръска дезинфектант – и това е последният етап. Тези, на които се дава възможност лично да се явят пред Путин, трябва първо да прекарат две седмици в изолация от външния свят.

През пролетта отне време на Путин да разбере сериозността на случващото се. Инфекцията съсипа годината му на конституционна реформа и 75-годишнината от съветската победа във Втората световна война. Самият той действаше като грижовен държавен глава и прехвърли задачата да налага непопулярни ограничения на своите подчинени. И все пак той обяви преждевременно „победа над вируса“, за да проведе военен парад и да гласува изменения в Конституцията.

И сега официалната доктрина на Путин се свежда до думите „Всичко е под контрол!”. Той съобщи, че Русия е първата, която представи на света ваксина, въпреки че все още не е напълно завършена. Отговорните лица отричат началото на втората вълна от COVID-19. Но броят на положителните тестове нараства бързо и вече отново достигна драстичния връх, регистриран през май. След месеци на спокойствие и безразличие към нарушения на режима на носене на маски, който не е отменен, в магазините и градския транспорт хората отново биват плашени с глоби.

Путин не успя да внуши на сънародниците си тенденция към бдителност.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар