Защо се стигна до рухването на подпорна стена във Варна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вчерашната буря причини големи щети край морето. Велоалея и подпорна стена рухнаха върху паркинг във Варна. Пет автомобила бяха засегнати.


Велоалея пропадна след обилния дъжд във Варна и смачка няколко коли (снимки)

Компрометирани са около 20 м от велоалеята, която е успоредна на бул. „Янош Хуняди“. Тя е изградена преди 5 г., но 40-годишната подпорна не е обновена.

Щетите по моя автомобил са за не по-малко от 1000 лв, като това е един от средно пострадалите автомобили, обясни пред БНТ Йордан Демирев.

По думите му, след инцидента хората са сигнализирали всички институции. От „Гражданска защита“ обяснили, че не могат да съдействат за изваждането на един от затрупаните от стената джипове, собственост на жена с две малки деца.

Извадихме джипа с подръчни материали, след един час суетене, допълва Йордан.

По думите му процеп е имало още при изграждането на велоалеята.

„Имаше едни големи метални плочи за тротоар, изринаха се за един ден с багери и започнаха едни камиони да сипват чакъл. За ден-два се постави асфалт. Според  мен, грешката беше, че качиха един голям валяк, който като започна да тромбова,  целият ни блок се тресеше. Още тогава се спука подпорната стена“, обясни още Демирев пред bTV.

Той допълни, че живущите в района са пуснали сигнал в общината за ставащото, но са получили само временно решение на проблема – поставена е ограда.

От кмета на Община Варна е разпоредена проверка дали са получавани сигнали, при установяване на такъв сигнал и съответно необработването му – длъжностното лице ще бъде санкционирано.

„Подпорната стената е изградена от блокчета, няма желязо-бетон и в следствие на обилните дъждове се стигна до тази много неприятна ситуация, категоричен е и райойнният кмет на „Младост“ Христо Христов.

По думите му, цялата стена трябва да бъде съборена, тъй като е компроментирана.

Много некачествено изпълнение, допълни Христов. Той заяви, че е разговарял с кмета на Варна Иван Портних и е получил уверение от него, че щетите ще бъдат възстановени.

„Община Варна ще се съобрази с всички законови разпоредби, затова предполагам, че собствениците на пострадали автомобили ще бъдат обезщетени“, заяви обясни Тихомир Тимов, нач. отдел „Общинска инфраструктура“. Той беше категоричен, че още днес ще започне работа по възстановяването на стената.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар