Защо си правят толкова труд, трябваше да опънат само полицейска лента с надпис: “Спри, диво прасе, спри”

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Може ли телена оградка да спре 150-килограмово диво прасе?

Ловци са категорични, че подобно съоръжение не е непреодолимо за животното

Преди ден стана ясно, че една от мерките за справяне с чумата по прасетата от Румъния е изграждане на телена ограда, дълга 133 км.

133-километрова ограда трябва да ни опази от чумата в Румъния

Четириредовата ограда е висока 1,20 м. Толкова е и висока дивата свиня.

Животното обаче понякога надхвърля 150 килограма.

Според ловджии оградата не би спряла диви свине да нахлуят в страната ни и те биха преминавали през нея без проблем.

Цената на предпазното съоръжение може да достигне 300 хиляди лева.

Земеделското министерство забрани груповия лов на дива свиня

В софийската зоологическа градина има седем диви свине. Те са настанени в специална клетка, която е подсилена с бетон в основата си.
„Когато бъдат подплашени и са под стрес, могат да минат през какво ли не”, обясни д-р Иван Цветков, ветеринарен лекар в Софийската зоологическа градина.
Благовест Георгиев от ловната дружинка във варненското село Тополи е категоричен, че новата ограда не може да спре дивите животни. „Това, ако е засилено ще го разкъса все едно къса конци. Няма да може да спре почти нищо. Те са движат на стада. Бягат изключително бързо и поради голямата си маса са доста опасен противник за ловеца”,каза той.
От агенцията по горите обаче са на друго мнение- заграждението е сигурно. Въпреки това са взели решение да подсилят телената ограда с още една – с режеща тел, внос от Турция.
„В момента сме подготвили репеленти, които ще се поставят на 50 метра и ще отблъскват дивата свиня”, посочи инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на агенцията по горите.
Вече са командировани стотина служители на агенцията по горите, които ще патрулират денонощно по 133-метровото трасе от Силистра до Дуранкулак. Целта е нито едно диво прасе да не премине през границата ни. Това ще е така до началото на август, когато телената ограда трябва да е готова.
Най-споделяният коментар в социалните мрежи е с характеристики на дивата свиня и снимки на животно, оградата и земеделския министър. Оградата е наречена „инженерно съоръжение спиращо полета на свинете от Север.”
И друг коментар: „Защо си правят толкова труд, трябваше да опънат само полицейска лента с надпис: “Спри, диво прасе, спри”. Това коментира колегата ни Петьо Цеков.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар