Защо Стъки не се кандидатира за президент?

България, Спорт
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стъки, първият обявил се кандидат-президент, ако си спомняте, не се регистрира в ЦИК в уречения срок. Защо ли?
Сигурно е разбрал, че онова, което многократно написа 19 минути и основателят му имаше възможност да поспори със самия него по телевизията по този повод, е безапелационно вярно, освен че, разбира се, се бяхме консултирали предварително не просто с конституционалист, а с международно признат конституционалист, каквито нямаме кой знае колко.

Стъки просто няма право да го стори.
Конституцията не дава право на никой, който не е навършил 40 години да бъде избиран за президент на България. Това е категорично записано в чл. 93, Ал. 2 от основния закон на републиката:

„Чл. 93. (1) Президентът се избира пряко от избирателите за срок от пет години по ред, определен със закон. (2) За президент може да бъде избиран български гражданин по рождение,навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната”.

Така всички приказки на бореца, че е българският Навални, че го нападат, защото е издигнат за президент, както се разбра, просто не отговарят на истината.

А на закачките му, изказани с убедителен тон „по телевизора”, че журналистите от 19 минути нямаме право да пишем, защото не сме конституционалисти, а той има в екипа си истински конституционалисти, времето даде своя достоен ответ. Научен факт, както пишат класиците.

Наталия Каменова

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар