Защо Турция не се извини на своя „приятел“ Борисов? Няма да ПОВЯРВАТЕ!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След петчасова среща, турският вицепрезидент Фуат Октай и българският премиер Бойко Борисов не стигнаха до съгласие по скандала с думите на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу за намеса на Анкара в законодателния ни процес.

Не се разбрахме„, заяви Борисов, цитиран от Нова телевизия и news.bg.

Припомняме, Чавушоглу заяви на предизборен митинг, че Турция е повлияла при гласуването на Закона за вероизповеданията в българския парламент.

„Смятат, че с нищо не са ни засегнали, че е извадено от контекста това, което в България се раздухва. Извадихме сайтовете, пускахме го на живо. И сега продължават да говорят по телефона. Не считам повече за нужно едно и също нещо да говорим. Ако решат, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи, коментира Борисов.

Никой не ни е оказвал каквото и да е въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И така и направихме“, уточни премиерът.

„Турският външен министър казва, че е оказал натиск, за да се приеме Законът за вероизповеданията – това не е истина. На мен никой не ми се е обаждал и не е оказвал натиск. Сами толкова време го правихме – публично, срещи със Синода, с мюфтиите“, посочи премиерът.

А сега, нека припомним на Борисов някои неща, които хвърлят светлина върху събитията в Турция и България от последните дни. Най-напред да изясним, че още в началото, ГЕРБ и ДПС искаха изцяло да опростят дълговете на българското Главно мюфтийство към нашата държава. А точно това поиска и Турция. Е, никой не се е обаждал на Борисов, но той, ГЕРБ и ДПС знаят какво иска Анкара и прилежно го изпълняват. Категоричната обществена реакция на несъгласие с подобна стъпка, обаче, спря този текст и той не влезе в закона.

По отношение на обажданията, външният министър Екатерина Захариева заяви, цитирана от news.bg, че турският външен министър Чавушоглу й се обадил по повод текстове в Закона за вероизповеданията. Значи Борисов или не знае за това, или не казва истината. Някой се е обаждал на някого. И то на ниво външни министри на Турция и България. И хоп, ГЕРБ и ДПС искаха да опростят всички дългове на Главно мюфтийство.

Да вървим по-нататък. Защо след като нашата държава ще дава по 15 милиона лева на година на Главно мюфтийство, защо в променените текстове на закона е записано, че вероизповеданията имат право да получават финансиране от чужбина? При това, без да се отчитат на българската държава кой и с какви суми ги финансира. После, както спомена Елена Йончева, цитирана от frognews.bg, става дума, че де факто ГЕРБ и ДПС са разрешили не дарения, а турско държавно финансиране за Главното мюфтийство. Значи чужда държава финансира мюсюлманското вероизповедание в България. Българската държава също финансира мюсюлманското вероизповедание. И на всичко отгоре мюсюлманското вероизповедание печели и от наеми на своите имоти. За какво са им толкова пари на тези мюсюлмани? В Космоса ли ще летят? Или ще обучават децата на българските турци на исляма, за да не им позволят да се интегрират в обществото?

Нека сега Борисов да отговори защо се дават толкова бонуси на мюфтийството, след като той твърди, че никой не му е оказвал натиск? Кое налага да се дават толкова много пари на мюфтийството? И то като се има предвид, че само дни преди скандала с Турция, българската държава се готвеше да обяви на търг част от имотите на мюфтийството, за да се погасят дълговете му към държавата. Значи в единия момент искаме да лишим мюфтийството от имоти, а в другия момент го засипваме с пари? Това може ли да стане, без да е оказван натиск от страна на Турция върху българските власти, а по всяка вероятност и върху Борисов, опосредствано и може би, чрез разговора на Екатерина Захариева с Чавушоглу?!?

Затова нека Борисов да не се бие в гърдите, че ние сами сме си решили и сами сме направили промените в закона за вероизповеданията. Не сме го направили сами. ГЕРБ и ДПС обслужиха за пореден път интересите на Турция и заметоха под черджето интересите на България.

Нека не забравяме и факта, че заради Борисов, който спря Южен поток и го подари на Ердоган, вече сме изцяло в ръцете на Турция. Понеже само след няколко месеца природния газ няма да го получаваме от Русия, а от Турция. И с турска надценка. И ако Анкара реши да ни наложи някоя убийствена надценка, България загива права.

Тоест, каквото каже Анкара, това ще прави Борисов. Пълна и тотална зависимост от Турция – това постигна Борисов като обяви Русия за враг на България.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар