Защо 3 милиона души не работят: Скритият резерв на Германия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Германия почти 3,2 милиона души на възраст между 15 и 74 години заявяват, че биха искали да работят, но по различни причини нямат такава възможност в краткосрочен план. Данните за този неизползван потенциал на германския трудов пазар се съдържат в изчисленията на Федералната статистическа служба за 2023 година.

Три групи

Съществуват най-различни причини, поради които всички тези хора не работят. Но като цяло в статистиката се оформят три групи. Първата включва около 372 000 души, които заявяват, че искат да работят, но нямат възможност да започнат работа в кратки срокове – например защото полагат грижи за децата си или за свои близки.

Във втората група на т.нар. скрит резерв в Германия попадат 945 000 души. Според собствените им изявления те биха искали да работят и са на разположение на трудовия пазар. В момента обаче не търсят работа – например защото не вярват, че ще успеят да си намерят подходящо работно място.

Към най-голямата група спадат общо 1,85 милиона души. Тези хора не търсят работа и не са на разположение в краткосрочен план, но като цяло биха могли да си представят да работят.

Повече жени, отколкото мъже

Данните на Федералната статистическа служба показват неравномерно разпределение по полов признак: през 2023 година 57% от хората в т.нар. скрит резерв са били жени. 32% от тези жени на възраст между 25 и 59 години заявяват, че не могат да работят поради задължения, свързани с полагането на грижи. За сравнение: само 4% от мъжете, което се равнява на около 32 000 души, са посочили това като основна причина.

По-голямата част от хората в т.нар. скрит резерв имат завършено професионално или висше образование. Затова Енцо Вебер от Института за изследване на заетостта смята, че гъвкавото работно време и осигуряването на добри и надеждни грижи за децата са сред основните инструменти за приобщаването на повече хора от т.нар. скрит резерв към пазара на труда.

“Кариерното развитие на жените често започва да буксува след раждането на първото дете. Трайните загуби са много по-значими от тези, свързани със съкратеното работно време, докато децата са малки”, казва Вебер. Експертът апелира да се обърне повече внимание и на всички онези по-възрастни служители и работници, които полагат тежък физически труд. Те трябва своевременно да бъдат преквалифицирани, за да могат да бъдат задържани по-дълго на трудовия пазар.

Статията е публикувана в “Дойче веле”

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар