За Бойко няма невъзможни неща! „Топлофикация” начисли сметка от 6 хиляди лева за необитаемо жилище

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Със сметка от 6000 лева бил изненадан от столичната топлофикация нашенец, живеещ в Канада, имащ жилище в София, съобщават от Федерацията на потребителите, предава „Монитор“.

Според Константин Павлов от федерацията, абсурдно е да се трупат задължения без хората да знаят за тях. „Задълженията, начислени по 1200-1300 лв. за 4 отоплителни сезона, са не са само за сградна инсталация, а заради вътрешна наредба, според която при неосигурен достъп за отчитане на уредите се начислява максимален отопляем обем и количество топла вода. Логично човекът не може, докато е на другия край на света да осигури достъп до имота.

Преди време той е декларирал, че не потребява нищо и жилището не се обитава.

От фирмата за дялово разпределение пък заявили на абоната, че не ги интересува за нулевите показания на уредите, щом не е бил осигурен достъп“, разказва експертът.

По думите му дори радиотчитането не е спасение, защото според въпросната наредба веднъж годишно трябва да се направи физически отчет на уредите на място и това е „черната дупка“ в наредбата и припомни за решението на ВАС от април миналата година за незаконността на дяловото разпределение.

Павлов обясни, че абонатът е потърсил съвет във федерацията по възможността за подаване на иск за връщане на парите. Топлофикаторите обаче размахват наредбата и казват, че срокът за обжалване е бил три месеца след получаване на изравнителна сметка.

„Случаят не е единичен, защото много хора работят в чужбина и невинаги успяват да се върнат, когато се отчита парното“, поясни Павлов.

Вчера новото ръководството на “Топлофикация” обяви, че работи за повишаване на събираемостта на сметките като най-важна цел за финансовото стабилизиране на дружеството.

По време на открито заседание на КЕВР новият изпълнителен директор Кремен Георгиев отчете, че дружеството отчита 75% събиране на дължими такси от абонатите и обещава следващите месеци да направи събираемостта на 100%.

За програма “Хоризонт” на БНР той поясни, че практиката с изпращането на частни съдебни изпълнители на задлъжнели абонати ще продължи, но “не по този начин и не в този мащаб”.

Той призна, че за миналата година инвестиционната програма на дружеството не е изпълнена, но това никога не се било случвало. Константин Павлов от Федерация на потребителите обаче смята, че подобни планове са трудни за реализиране:“От 15 години се опитват. Може да си водят дела и да ги увеличат от 10 хиляди на 12-15 хиляди.

Хората обаче с доход от 100 лв. как ще платят сметка 150? Това предполага увеличаване на дълговете на дружеството. Последният одит показва, че те са 835 млн. лв. Все повече съдии обаче отсъждат в полза на абонатите и не карат по инерция.​​”

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар