За втора поредна година посрещаме празника на Възкресението в условия на пандемия – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Христос Воскресе! Хиляди вярващи в цялата страна посрещнаха най-големия християнски празник под открито небе и при изискването за дистанция. Празникът ще продължи 40 дни, но най-важната част от него е първата седмица, наричана Светла седмица.

Самото възкресение на Сина Божи не е описано в каноническите текстове на Новия завет, като в тях се описват само събитията, последвали възкресението. След смъртта на Исус Христос на кръста неговият ученик Иосиф взема тялото му и го полага в гробница до Голгота. Призори на третия ден четири жени, т.нар. мироносици, идват да помажат тялото. Пред тях се явява ангел, става земетресение и камъкът, закриващ гробницата, се отмества. Жените виждат че тя е празна, а ангелът им казва, че Христос е възкръснал от мъртвите. Мария Магдалена се връща и съобщава за събитието на апостолите Петър и Йоан.

В село Овощник се спазват традиции за празника, датиращи от над сто години. Сред тях е доенето на овца рано сутрин. С прясното мляко в Овощник замесват козунак. От него се прави и традиционно кисело мляко, необходимо за дроб сарма, която се приготвя. В селото тече трескава подготовка за празника още от ранни зори.

В живописното село Мала църква в района на Самоков има много храмове с интересна история. В един от тях се е образувало аязмо с лековита вода.

“Тази вода лекува всичко, тя ни е дадена от Бога”, разказва баба Злата, която днес първа влезе в храма.

“За втора поредна година ще посрещнем празника на възкресението в една наистина необичайна обстановка. Обстановка, която ни принуждава да вземем достатъчно мерки, за да може хората да бъдат спокойни за своето здраве, когато посещават Светата обител”, заяви в ефира на “Здравей, България”  йеромонах Стефан от Троянския манастир.

По думите му на Великден няма да има ограничения за поклонение пред Светата плащеница

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар