За втори път: В. Труп пуска материал за Досиетата „Пандора“, който е заблуждаващ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Вестникът на Петьо Блъсков „Труд“ публикува за втори път за по-малко от денонощие материал, който е на тема Досиетата „Пандора“, но всъщност не се отнася директно към нея. 

След като беше засегнат Асен Василев, който обаче е декларирал пред българските власти всичко, за което пишеше вестникът на Блъсков и никой досега официално не е казал той да е пропуснал да оповести каквото е нужно по закон или да има нещо нередно в декларираното, сега на дневен ред са братята Бобокови – Атанас и Пламен, чийто най-известен бизнес проект е „Монбат“. Те влязоха във фокуса на внимание със скандала с президентския съветник Пламен Узунов, като бяха арестувани заради аферата „Боклукгейт“, но съдът постанови, че арестът на Пламен Бобоков е незаконен.

„Труд“ посочва, че братята имат офшорка в Малта, но внушението е очевидно. Още в първото изречение от материала се казва следното: „Още двама българи се оказаха в регистъра на най-голямото журналистическо разследване Pandora Papers, осветляващо сянката на финансовата система на най-богатите и влиятелни в света„. Буквално едно изречение по-късно вече лъсва всичко: „Документите за тяхното участие в офшорни компании са част от Paradise Papers и от търговския регистър на Малта„.

Досиетата „Пандора“ (Pandora Papers) и т.нар. Райски досиета (Paradise Papers) са две различни разследвания на Международния журналистически консорциум (ICIJ). Второто беше от 2017 година – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК! За да може да се вижда всичко в него, беше направена специална търсачка в сайта на ICIJ, като това се случи след като бяха обработени всички документи – ТУК! Такава търсачка за Pandora Papers още няма, защото информацията е много повече и още не е изцяло систематизирана и не е създадена интернет търсачка така, че външни потребители да търсят каквото ги интересува.

 

Освен това, Бобокови не са заемали публични постове в България и нямат за задължение публично да обявяват свои офшорки. Иначе сега медията на Блъсков припомня, че те имат участие в офшорката A&P GLOBAL MANAGEMENT LIMETED. Офшорката е основана в Малта с регистров номер С 52636 на 19.04.2011 г. Общият обем на издадените акции са 17,435,322 или 17 435 322 евро.

 

В България, въпросът с офшорките се урежда със Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици. Законът всъщност беше оформен от Делян Пеевски и Йордан Цонев, като той например дава възможност офшорки официално да държат под 10% от капитала на банки и медии в България, но забранява офшорки да купуват земеделски земи и гори. А глобата да държиш печатно издание през офшорка (т.е. 10% и нагоре собственост) е между 100 000 и 500 000 лева, но само ако не казваш кой е действителният собственик на офшорката, като чл. 4 описва подробно кога офшорка може да участва в икономическия живот на България без проблем. Ако някой лъже, за да влезе във въпросния чл. 4, глобата е от 50 000 до 100 000 лева. А ако лъже повторно за собственост на печатно издание – от 500 000 до 1 000 000 лева.

Припомняме, че досега в Pandora Papers изплуваха двама българи – Делян Пеевски и Николай Младенов. Пеевски е имал офшорка, която не е декларирал пред КПКОНПИ, а е трябвало, защото като действащ депутат в съответния период е бил длъжен! А как се държа Пеевски, след като беше извикан на разпит в ДАНС заради Досиетата „Пандора“, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Припомняме и, че служебният министър на културата проф. Велислав Минеков директно обвини „Труд“, че произвежда фалшиви новини и го стори от трибуната на 46-тото Народно събрание. Той говори за медията на Блъсков в светлината на скандала за неплатен от „Труд“ офис наем! В отговор Блъсков каза, че „Минеков е бездарник, ще го съдя„.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар