За втори път в Харманли започна делото за потопа в село Бисер, отнело живота на 8 души

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Състав на Районния съд в Харманли даде ход на наказателното дело за наводнението в с. Бисер през 2012 г. Тогава, на 6 февруари, се скъса стената на язовир „Иваново“ и осем души се удавиха при прииждането на висока вълна в селото. Ход на делото бе даден на разпоредително заседание днес, съобщиха от съдебната палата в Хасково.

Подсъдима е бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова. Тя е обвинена от прокуратурата, че в качеството си на длъжностно лице не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия и организиране на разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт, се припомня в съобщението. Също така, не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовир, и не е осъществила поддръжка и ремонтно възстановителни дейности на хидротехническо съоръжение.Обвинението е за причиняване на наводнение с жертви по непредпазливост.


Съдът насрочи делото за разпит на свидетели и вещи лица от 4 до 7 януари 2022 г.

Делото ще се гледа за втори път, след като веднъж бе прекратено от съда заради съществени нарушения на процесуалните правила. Хасковският окръжен съд обаче го върна за ново разглеждане след протест на прокуратурата.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар