За една нощ служебното правителство намери пари за пенсионните добавки по 50 лв.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Добавката от 50 лева месечно към пенсиите ще продължи поне до края на мандата на служебното правителство, съобщи служебният социален министър Гълъб Донев след първото заседание на новия състав на Министерския съвет.

Оказа се, че експерти от финансовото министерство са работили почти цяла нощ с министър Асен Василев, за да намерят пари за мярката чрез преструктуриране на разходи. Те са успели, въпреки че държавата е в “изключително тежко положение”, стана ясно от изявленията след заседанието.

Необходимите средства за добавките са около 104 млн. лв. месечно. В гласувания от депутатите Бюджет 2021 пари за плащанията имаше само до 31 март, а оттогава насам за целта се ползват резерви в бюджета.

Добавките от 50 лв. бяха въведени от правителството на Бойко Борисов като мярка за подпомагане на възрастните хора в условията на пандемията от коронавирус и са в сила от август 2020 г., след като започнаха антиправителствените протести.

Правителството продължава да обсъжда как да продължи и схемите 60/40 и 80/20, които са финансирани до края на май.

Реалната картина в държавата, установена от служебното правителство, ще бъде представена следващата седмица пред българското общество, каза при старта на заседанието служебният премиер Стефан Янев.

На него бяха обсъдени позициите на страната ни за заседания в европейски формат, които ще се проведат идната седмица.

“Работим на пълни обороти, всичко е под контрол. Очаквайте информация навременна, честна и открита по всяко едно време, защото, както заявихме, ще работим в полза на обществото съвсем открито”, каза Янев.

По повод медийни публикации, че служебният министър на транспорта е положил клетва с положителен тест за коронавирус, Янев заяви, че това не е вярно.

“Не е така, станала е грешка. Въпросният човек е направил три или четири последователни проби, включително има и извинително писмо от първата лаборатория, която се извинява за грешката. Това писмо ще бъде предоставено на вашето внимание от пресцентъра на МС”, обясни той.

Очаква се служебният премиер Стефан Янев да издаде заповеди за назначаване на заместник-министрите. Попълването на политическите кабинети на министрите вече започна.

Най-вероятно ще има и смяна на областни управители. Едно от първите неща на предишния служебен кабинет на Огнян Герджиков, назначен от президента Румен Радев, беше да смени повече от половината от областните управители, които по места отговарят за провеждането на изборите. Основната задача на служебното правителство е именно организирането на предсрочния парламентарен вот на 11 юли.

Друга спешна задача е матурите и предстоящите изпити на учениците. Служебният министър на образованието проф. Николай Денков вече обяви, че няма да пипа нищо, но сред родителите на децата има недоволство относно решението с казуса с поставените под карантина. Те ще могат да се явят на матури чак през септември и така остават без шанс при добри резултати да попадат в елитните гимназии.

Решение се очаква и относно връщането на децата в училище. В момента две трети от учениците от горните класове продължават да учат дистанционно при услвие, че всичко останало работи. На практика това е единствената противоепидемична мярка, която остави предишното правителство в сила, въпреки че според данните от Единния информационен портал децата до 18 години са най-малко на брой от заразените по възрастови групи с изключение на тази над 90 години.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар