„За“ и „против“ в НС: Депутатите коментарат протеста срещу зеления сертификат

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутати коментираха в кулоарите на парламента протеста на „Възраждане“ срещу зеления сертификат. Членове и симпатизанти на партията излязоха на демонстрация, за да изразят несъгласието си със здравните мерки. Протестът бе организиран, след като депутатите приеха в сградата на Народното събрание да се влиза с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен тест за коронавирус.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ /ИТН/ заяви пред медиите в парламента, че всеки български гражданин има право да протестира независимо по каква тема. Той припомни, че партията е против зеления сертификат. По думите му тази мярка е неефективна. ИТН обаче няма да се включи в протеста на „Възраждане“, заяви Балабанов.

Неговият съпартиец – Андрей Чорбанов, отбеляза, че ИТН има участие в настоящото управление и като лоялен член на коалиция не може да участва в демонстрацията срещу зеления сертификат. Според него случващото се по света потвърждава позицията на пратията и безсмислието на всичко, което касае зеления сертификат. Аргументира се с факта, че във Франция вчера са отчетени 350 000 позитивни случая. На въпрос дали ще се включи в протеста, Чорбанов отговори: „Няма нищо общо едното с другото. Моята позиция може да съвпадне и с доста странни организации в цял свят. Това, че има съвпадение на позиция, няма значение“.

Стоян Михалев от „Демократична България“ /ДБ/ подкрепя зеления сертификат и ваксинацията. Той сподели пред журналисти, че заради пандемията е загубил близки хора.

„Всички видяхме, разбира се, че голяма част от депутатите на „Възраждане“ са ваксинирани. И не само себе си са се ваксинирали, а и своите семейства и близки. Тоест, те са взели правилните мерки, но това, което е абсолютно неприемливо е, когато те защитават себе си, да излизат публично и да казват „Това не помага. Ваксината не работи. Това не е истинска ваксина, а нещо друго, което не върши работа и не спасява човешки животи. Много важно е да се пазим и да не позволяваме вирусът да отнема хората от нас,“ коментира депутатът пред медиите.

Михалев каза, че зеленият сертификат не е медицинско средство, но по думите му, е инструмент за ограничаване на разпространението на COVID-19. Той смята, че човешкият живот е преди всичко. Михалев е против протеста на „Възраждане“.

Искрен Митев от „Продължаваме Промяната“ е на мнение, че неговата парламентарна група подкрепя правото на хората да изразяват публично недоволството си. Той обаче посочи, че в условия на появата на нов вариант на коронавируса – Омикрон – това не е най-разумното. Приоритет е здравето на хората, категоричен бе той.

Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов коментира, че всеки глас на български граждани трябва да бъде чут. Той обаче посочи, че събирането на хора на едно място увеличава риска от разпространение на заразата. Тогава, когато ни води разумът и стъпваме на науката и нейните постижения, винаги постигаме по-добри резултати, посочи Ангелов.

Георги Свиленски, председател на парламентарната група на „БСП за България“, заяви че организирането на протест по тема за здравето на българските граждани, е вредно. Не съм сигурен, че това работи в интерес на разяснителната кампания, за да знаят българските граждани кое в крайна сметка ги предпазва от COVID-19, каза той.

Според Хасан Адемов от ДПС гражданите имат право да протестират. Според него това да се протестира в условия на усложнена пандемична обстановка не е добре. Запитан за мерките за овладяване на здравната криза, Адемов посочи, че винаги има какво още да бъде подобрено. Проблемът не е в мерките, а в това, че не се спазват от всички граждани, каза депутатът.

 

Управляващото мнозинство се опитва да изолира опозицията, заяви Цончо Ганев от „Възраждане“. От трибуната на Народното събрание той изчете декларация от името на парламентарната група.

Ганев посочи, че партията е била ощетена при сформирането на постоянните комисии и подкомисии. Това е потъпкване на парламентарните традиции, настоя Ганев. Според него „Възраждане“ са ограничени и заради въвеждането на зеления сертификат за влизане в сградата на парламента. Забранихте и не позволявате на част от опозицията да влиза в парламента, заяви депутатът. Ганев определи това като потъпкване на демокрацията и прилагане на двойни стандарти.

Депутатът постави въпрос и за карантинирането на участниците в Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, който се проведе в понеделник. След него председателят на Народното събрание Никола Минчев даде положителна проба за коронавирус, а срещу останалите, присъстващи на заседанието, бяха въведени съответните здравни мерки.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов също присъства на КСНС и е под карантина.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар