За и против трансхуманизма | Днес.dir.bg

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В новия епизод на “Trendy”, аудио подкаста на Dir.bg, Милена Николова-Миленита и Даниел Ненчев спорят по интересната тема за трансхуманизма. Къде е границата в подобряването на човешките умствени и физически възможности чрез новите технологии? Според Миленита – трансхуманизмът дава огромни възможности за хората. Според Даниел – намесите в мозъка и генома на човека са опасни и ненавременни.

“Светът се страхува от несъществуващи чипове във ваксините, които Бил Гейтс щял да ни внедрява, а не знаят почти нищо за реалните чипове на компанията “Neuralink” на Илон Мъск” – казва по повод новия епизод на “Trendy” Даниел Ненчев. За Милена Николова новите биотехнологии са шанс да се спасим от много болести, но и да подобряваме възможностите на ума и тялото ни.

Диспутът между Милена и Даниел минава с позовавания на мислители като Люк Фери, Мат Ридли и Стивън Хокинг и обсъжда произведения на творци като Айзък Айзимов, Мери Шели и Алекс Гарланд.

Последвайте ни в: Spotify – Google Podcasts – Anchor – Breaker – Pocket Casts – RadioPublic

 

Трансхуманизмът е глобално интелектуално движение, което изучава потенциалните възможности и опасности от новите технологии в подкрепа на човешкото подобряване и променяне. Трансхуманизмът включва в себе си редица научни, етични, медицински, философски, биологични и антропологични въпроси. Трябва ли да променяме човешкото ДНК още в началната фаза на развитието на организма, ако имаме възможност за това? Доколко е допустима външната намеса в човешкото тяло и съзнание? Има ли етични граници в дръзновението и хъса за прогрес?

Включете се с вашите възгледи – в коментарната секция по-долу.

Също така, в аудиото можете да чуете и какво мисли 5-годишната Ая за AI роботите.

Чрез новия подкаст “Trendy” Милена и Даниел създават поле за обществена дискусия – под формата на приятелски спор, с усмивка и с много информация. Можете да чуете и предишните броеве на подкаста, както тук в Dir.bg, така и в каналите за подкасти.

Последвайте ни в: Spotify – Google Podcasts – Anchor – Breaker – Pocket Casts – RadioPublic

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар