За какви провинения ще ни отнемат шофьорската книжка? – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нови, по-строги глоби и санкции при нарушения на пътя. Това е заложено в проекто – документите, които трябва да заменят съществуващия Закон за движение по пътищата. Каква ще бъде глобата при превишета скорост и какви други промени се предвиждат?

Сред новите предложения е, ако за две години шофьор допусне три нови тежки нарушения, ще трябва да се яви отново на шофьорски изпит.

Част от важните моменти: Регистрация на търговците на авточасти втора ръка ще се прави в общината, а монтирането на колани в автобусите ще стане задължително.

При три тежки нарушения (шофиране в аварийната лента на магистрала, в насрещното движение или преминаване на червен светофар) шофьорът ще трябва да се явява отново на изпит. Същата санкция грози всички, които участват или организират такива.

Велосипедистите вече ще са длъжни да се движат с каска и светлоотразителна жилетка по всяко време, а глобата, ако не го правят, е 30 лева.

Санкциите за превишена скорост в населено място се запазват – до 10км/ч над позволената скорост – глоба от 20 лева, за от 11 до 20 км/ч повече санкцията ще е от 50 лева. А ако вдигнем от 21 до 30 км/ч над позволеното, глобата ще бъде от 100 лева.

За първи път в закона е записано и колко точно трябва да бъде дистанцията, която трябва да се спазва при шофиране. Тя трябва да бъде до 40 метра при шофиране извън населено място, по скоростен път – не по-малко от 60 метра, а на магистралата – 70 метра.

Предвижда се също да бъде създадено досие за техническото състояние на автомобила, както и регистър на сервизите.

Освен това ще има промени и за велосипадистите, като част от тях са, че те задължително трябва да носят каска и светлоотразителна жилетка.

“Някои от мерките са по-дисциплиниращи”, коментира Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност. И посочи промените, според които за три провинения водачите могат да си загубят шофьорската книжка.

“Най-важното е да се изходи от анализа, който прави Пътната полиция, и причините, които водят до най-много тежки пътно-транспортни произшествия със загинали. Именно те трябва да бъдат включени в тези мерки, които водят до отнемане на шофьорската книжка”, добави Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар