За кои шофьори винетките стават безплатни? – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хората с увреждания ще имат право на безплатна винетка за електрически автомобили с мощност до 160 конски сили (к.с.), реши парламентът. Измененията в Закона за пътищата бяха внесени от Костадин Костадинов (“Възраждане”) и група народни представители и приети днес на първо и второ четене.

В мотивите към законопроекта се посочва, че с него се цели да се поправи пропуск в законодателството, свързан с използването на електрически автомобили от хора с увреждания. Промените предвиждат на освобождаване от заплащане на винетна такса да подлежат не само леки автомобили с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 киловата (kW) (160 к.с.), но и електрически автомобили с мощност на мотора до 117, 64 kW (160 к.с.), съобщава БТА.

Георги Георгиев от “Възраждане” каза, че в една община знае за повече от десет отказа за безплатна винетка на хора с увреждания, заради изискването в закона за кубатура на двигателя, каквато електрическият автомобил няма. Той посочи, че с настоящия законопроект отстраняват този пропуск.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ посочи, че от “Продължаваме Промяната” ще подкрепят законопроекта, макар да са били обвинявани от “Възраждане”, че не подкрепят добри предложения. Ето сега не е така, коментира той.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар