За над 100 заболявания ще се дава пожизнено решение за инвалидна пенсия

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Разширява се кръгът на хората с трайни увреждания, които ще получават пожизнен ТЕЛК. Това се случва с промени в Наредбата за медицинската експертиза, които предлага здравното министерство, предаде бТВ.

Промените бяха представени от здравния министър д-р Стойчо Кацаров по време на извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Министърът изненада социалните партньори, които не бяха предварително запознати с новите текстове, които са се писали до тази сутрин в министерството, стана ясно от думите на Кацаров.

Според действащите правила хората с дефинитивни и необратими заболявания получават пожизнен ТЕЛК. Ако имат и други заболявания обаче, минават периодично на преосвидетелстване. С предложените промени се предлага разширяване на тази група, като се включват още заболявания.

Здравният министър даде пример с хората с онкологични заболявания, които след петата година от заболяването получават 50% ТЕЛК , но минават периодично на преосвидетелстване. Сега те ще получават пожизнен ТЕЛК. Така ще бъде и при хората с диабет, те също периодично минават през ТЕЛК, а сега ще го получават пожизнено.

Ако обаче хората имат и други заболявания, освен дефинитивното, ще могат по тяхно желание да се преосвидетелстват когато пожелаят. Причината е, че останалите им заболявания могат да търпят промяна и съответно това да води до промяна в процента на вида и степента на увреждането или на трайно намалената работоспособност.

По оценка на здравния министър с предложените промени за над 100 заболявания ще се дава пожизнено решение за инвалидна пенсия.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар