За паметта на героите от българските ВВС

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Идеята за създаването на Асоциацията идва спонтанно, но с категоричността да промени отношението към паметта на героите защитавали родното небе – капитан Димитър Списаревски, живата торпила, който с цената на живота си е свалил една летяща крепост в защита на София, и на генерал Стоян Стоянов – най-добрият български ас за всички времена и кавалер на три ордена „За храброст“, с признати петнадесет въздушни победи. Той е автор и на книгата „Ние бранихме тебе София“. Издание, което си заслужава да се изучава в нашите училища, смята Орлин Георгиев. Синът на Стоян Стоянов е един от съмишлениците и сред учредителите на Асоциацията (АИББА).


Снимка: БТА

Основната цел на „АИББА – Асоциация за история и бъдеще на българската авиация“ е изграждането на паметници на капитан Димитър Списаревски, „живата торпила“ загинал при таран в защита на небето на София на 20.12.1943 г., и на генерал Стоян Стоянов, най-добрият български ас с 15 въздушни победи, кавалер на три ордена „За храброст“, и разполагането им в градинката на бул. „Цар Освободител“, между Народното събрание и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, оформяне на проектната документация и нейното узаконяване, провеждане на национален конкурс за изпълнители на проектите.„Скъпи българи, Благородната инициатива на АИББА се нуждае от подкрепа, за да може да изпълни своите цели. Очаква се в следващите седмици да бъде обявен национален конкурс – идеен проект за двата паметника, в който ще могат да участват автори от страната и чужбина. Целта е да се изгради нещо красиво и стойностно, което да остане за поколенията“, казва Георгиев, председател на АИББА и добавя, че сега основната задача е да бъдат събрани необходимите средства и да се подготви необходимата документация, а Столичният общински съвет да предостави достойно място за паметниците.Снимка: личен архив

Всички, които биха желали да дарят средства и да помогнат за изграждането на паметниците на двамата герои и да оставят послание за бъдещите поколения, могат да дарят средства в:

Банкова сметка

IBAN: BG05FINV91501017662344

SWIFT: FINVBGSF

Сметката е в български лева, но могат да се внасят и средства във всякакви валути – има автоматично превалутиране.

Всички, желаещи да се включат в организацията и да подпомогнат с предложения за идейни проекти и съдействие в Столичния общински съвет или друго, могат да пишат на имейл адрес: [email protected] Целта е всички събрани средства и тяхното изразходване да е абсолютно прозрачно и достъпно за контрол от гражданите и дарителите. Десетте най-големи дарители, ще бъдат изписани на специално място, част от паметниците.

Кампанията и дейността по изграждането на паметниците е с медийното съдействие и подкрепа на Dir.bg

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар