За пореден път променят закона срещу корупцията в интерес на ГЕРБ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Управляващите се готвят за пореден път да променят Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Поредните изменения са внесени от Данаил Кирилов от ГЕРБ и Хамид Хамид от ДПС. Промените касаят директора на Националната следствена служба и неговите заместници, но не и общинските съветници.

Целта е да се избегне блокиране на системата на деклариране на лицата, заемащи висши публични длъжности, посочват вносителите.

Предвижда се декларации по силата на закона да подават и служителите в администрациите на омбудсмана и на Конституционния съд.
Промените предвиждат и уведомяване на съответните лица, заемащи висши публични длъжности, за установено несъответствие в размер до 5000 лв., като се дава възможност да направят корекция.

При установено несъответствие в размер на не по-малко от 10 000 лв., антикорупционната комисия ще предприема действия за изпращане на материалите от проверката на Националната агенция за приходите. При установено несъответствие в размер на не по-малко от 20 000 лв., комисията ще приема решение за извършването на проверка на имущественото състояние на лицето, заемащо висша публична длъжност.

Законопроектът позволява КПКОНПИ да бъде освободена от заплащане на държавни такси, независимо от изхода на делото.

Снимка:Сега

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар