ЗА ПРИМЕР! В Унгария от днес: дизелът и бензинът по-скъпи за чужденците

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За чужденците горивата ще се продават с надценка, в зависимост от пазарната цена на горивата

Само шофьорите на автомобили с унгарски регистрационни номера ще могат да зареждат бензин и нафта по по-ниска, лимитирана цена, съобщи началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан Гергей Гуляш.

За чужденците горивата ще се продават с надценка, в зависимост от пазарната цена на горивата. Мярката влиза в сила от днес, 27 май. Днес надценката за чужденци е 42 процента.

Според обясненията на Гуляш досега в Унгария е можело да се зарежда на най-ниската цена в Европа и затова в пограничните райони се е стигнало до горивен туризъм.
В средата на ноември м. г. Унгария въведе таван за цената на горивата за да намали финансовата тежест върху населението в ситуация на пълзяща инфлация. В момента цената на литър бензин с октаново число 95 и на най-евтиния дизел не може да надхвърля 480 форинта, ок. 2.40 лева по банковия курс за днес.

Според Гуляш шофьорите са злоупотребявали с разликата в цените на горивата в Унгария и в други страни, където за литър бензин се плаща много повече. Затова е взето решение да се извадят от опцията за евтино гориво шофьорите на автомобили, регистрирани в чужбина. Чужденците и сега ще могат да зареждат на унгарските колонки, но по по-високи пазарни цени.

Как ще действа системата:

Унгарските водачи зареждат бензин и отиват на касата. Служителят проверява регистрацията и при унгарски табели начислява по-ниската цена. Ако номерата са чужди, сметката ще бъде по-висока. Разликата, която влиза в сила от днес е значителна. Ако бензинът за унгарците е 480 форинта, всеки един чужденец, в това число и българите, минаващи транзитно през страната ще трябва да извадят за литър бензин 680 форинта, 3.40 лева, с левче повече за литър от местните.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар