За пръв път от Студената война: САЩ с наземно базирани крилати ракети

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американската армия отново се сдоби с наземно изстрелвана версия на крилатата ракета Tomahawk. Това става за пръв път от края на Студената война.

Вижте как изглеждат ракетите Tomahawk >> >> >>Договорът за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег (INF), сключен между САЩ и СССР през 1987 година, забраняваше подобен тип оръжия.


Споразумението премахна ядрените и конвенционални наземни ракети със среден и малък обсег – от 500 до 5000 км. Причината е, че те са по-трудни за откриване и по-добри за осъществяването на изненадващи атаки.

Вашингтон официално напусна договора през 2019 година, с което той престана да съществува.

Корпусът на морската пехота на САЩ е първият клон на американската армия, който вече разполага с наземни версии на Tomahawk.

Прототипен ракетоносец, изстрелващ антикорабните ракети NSM

Прототипен ракетоносец, изстрелващ антикорабните ракети NSM

Снимка: USMC

Вашингтон още експериментира с вида ракетоносци, които да изстрелват крилатата ракета. Някои от тях приличат на типичните тежки влекачи, други на камиони, а един от по-екзотичните варианти наподобява бъги.


Ракетите Tomahawk имат дължина между 5 и 6 метра и диаметър от 53 сантиметра. Те се задвижват от реактивен двигател и имат максимална скорост от 900 км/ч. Ракетите летят на около 30 метра от земната повърхност, което ги прави трудно забележими за противниковите радари.

Обсегът на Tomahawk е до 2500 километра. Те могат да носят конвенционална бойна глава с 450 килограма експлозив или ядрена – с мощност между 5 и 150 килотона.

Tomahawk

Tomahawk

Снимка: U.S. Navy

До 1987 година САЩ имат ракетоносец за Tomahawk, който може да изстрелва 4 крилати ракети една след друга. Те са базирани в ЕВропа и обикновено въоръжени с ядрено оръжие.

Новата наземна версия за Морската пехота на САЩ ще е въоръжена с конвенционална бойна глава.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар