За първи път в историята: Македония ще получи Благодатния огън от България – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За първи път в историята Македония ще вземе от България Великденския Благодатен огън. Православната ни църква не е официално известена, но няма повод да откаже, коментираха пред от Светия Синод. За 13-и път български духовници ще отидат в Ерусалим, откъдето ще донесат Благодатния огън. Делегацията ще бъде водена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Представителите на православните църкви първо ще се съберат в Ерусалимската патриаршия.

“И заедно с Ерусалимския патриарх в уреченото време се отправят към храма на Възкресението и влизайки в Светия олтар на православния храм, който се намира там, изчакват с молитва слизането на Благодатния огън”, обясни митрополит Антоний.

Ерусалимският патриарх влиза в Светия олтар, за да вземе нетварния Благодатен огън. После го раздава първо на официалните делегации, дошли от цял свят. Вярващите изразяват радостта си с викове, както е било и в древни времена. “Коптите са там, арменците също са там, има представители на другите вероизповедания, които свидетелстват преди всичко за истинността на това събитие”, допълни митрополит Антоний.

Делегацията заминава за Йерусалим на 7 април сутринта с малкия правителствен “Фалкон”. Взимането на Благодатния огън за първи път ще бъде излъчвано директно във “Фейсбук” на страницата на Българската православна църква.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар