За първи път наши следователи ще се обучават в Куонтико

За първи път наши следователи ще се обучават в Куонтико

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов договори български следователи да се обучават в Академията на ФБР в Куонтико. Това е било постигнато по време на работното посещение на изпълняващия функциите на главен прокурор, който е в САЩ по покана на Департамента по правосъдие.

“Постигната е договореност за първи път следовател от НСлС да премине пълния обучителен курс на ФБР, а в бъдеще български следователи регулярно да бъдат изпращани на обучения в Академията”, уточняват от прокуратурата.

При срещите с представители на ФБР главният прокурор Борислав Сарафов е обърнал внимание върху предизвикателствата, които правоохранителните органи в световен мащаб имат при разследвания на киберпрестъпления.

Постигната е договореност в скоро време в офиса на ФБР в София да бъде изпратено аташе, чийто ресор ще е именно противодействие на престъпленията в интернет.

В централа на Бюрото във Вашингтон Сарафов е получил от директора на Федералното бюро за разследване Кристофър Рей почетна грамота за личен принос в успешното сътрудничество между българската прокуратура и следствие и ФБР в борбата срещу трансграничната организирана престъпност. 

Акцент в разговорите на Борислав Сарафов с американските домакини е поставен върху наказателно-правното сътрудничество между българската прокуратура и американските правоохранителни институции в контекста на съвременните предизвикателства пред сигурността и взаимодействието в борбата с трансграничната организирана престъпност. В тази връзка са обсъдени съвместни действия срещу международни престъпни групи с участието и на български граждани.

В контекста на съдебната реформа у нас и.ф. главен прокурор е обсъдил добрите практики в работата на ФБР, които според него биха били полезни при една структурна реформа на Националната следствена служба и окръжните следствени отдели, и евентуалното им преструктуриране по модела на функциониране на федералната служба.

Главният прокурор на Република България е изразил пред ръководството на Академията на ФБР желание за провеждането в България на серия от обучителни семинари с лектори от САЩ за български магистрати и служители на специалните служби с основен фокус върху киберпрестъпленията и събирането на електронни доказателства. Това би било полезно с оглед изграждане на нужния професионален капацитет и възможността за създаването на отделна структура, която да работи по този тип престъпления и събирането на електронни доказателства.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар