За първи път от над 200 години: Японският император абдикира от престола

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Токио днес ще се състои първата абдикация на император от над 200 години, предаде Франс прес.

 

Император Акихито ще отстъпи престола на най-големия си син и престолонаследник – Нарухито, който ще стане 126-ият суверен на Япония.

Церемонията ще продължи 10 минути. Тя ще започне в 17 ч. местно време (8 ч. по Гринуич) в най-величествената зала на императорския дворец. Ще присъстват 300 души – членове на императорското семейство, на правителството и парламента, на съдебната и на местните власти, както и съпругите на почетните гости. Японският премиер Шиндзо Абе ще произнесе реч. После ще говори Акихито за последен път като император.

В полунощ на 30 април срещу 1 май местно време (15 ч. по Гринуич на 30 април) на императорския престол ще се възкачи Нарухито. Сменя се императорската ера – от Хейсей (което означава Постигане на мира) тя вече ще се казва Рейва (Красива хармония).

Утре, на 1 май, ще има церемония в две части. В първата част, на която не присъстват жени, на новия император ще бъдат предадени императорските регалии и печати. Малко след това ще протече втората ритуална част от церемонията, на която Нарухито ще произнесе първата си реч като император.

На 4 май новият император ще приветства народа от балкона на двореца. На 22 октомври интронизацията на императора ще бъде отпразнувана пищно в присъствието на 2500 гости от Япония и чужбина. Сред тях ще има много държавни глави. После ще има парад в центъра на Токио.

Новият император е на 59 години и е завършил образованието си в Оксфорд.
Стана първи престолонаследник на 28-годишна възраст. През 1986 г. Нарухито се запознава с бъдещата си съпруга на чаено парти. Женят се през 1993 г.

Единственото дете на двойката е принцеса Аико, родена през 2001 г. Според японските закони, които не позволяват жена да е престолонаследник, тя няма да наследи баща си на трона. Първи престолонаследник става по-младият брат на новия император Фумихито, а след него в редицата престолонаследници е сина му и племенник на новия император, 12-годишния принц Хисахито.

Японците няма да работят в продължение на 10 дни.

Този път смяната на владетеля се усеща като празнично събитие, за разлика от 1989 г., когато Акихито пое трона. Тогава Япония беше в траур заради смъртта на баща му Хирохито. Сега японците отиват на почивки, гледат филми в киносалоните, стоят си у дома и гледат телевизия или се забавляват по други начини.

Церемониите по смяната на императора ще се предават на живо по телевизията и се очаква милиони японци да ги гледат. През 2019 г. няма нито един жив човек, който да е виждал абдикацията на японски император.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар