За първи път от 10 години броят на новородените падна под 50 000

За първи път от 10 години броят на новородените падна под 50 000

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За първи път от 10 години броят на новородените за една календарна година в България е паднал под 50 000, сочи анализът на “Индекс на болниците“, направен върху данните от здравната каса.

Според информацията през 12 месеца на 2023 г. в България са проплакали едва 49610 бебета. За сравнение – само десет години по-рано – през 2014 г. у нас са се родили 68 083 деца. За всяка година оттогава до 2023 г. броят на новородените е спадал с по 2-3 хиляди.

Експертите обясняват задълбочаващата се демографска криза с повишаването на средната възраст на населението, но и с променената социално-икономическа обстановка. И отбелязват, че това е тенденция не само у нас, а в цяла Европа. 

“Има голяма миграция и липса на трудова заетост и финансова обезпеченост при младите семейства. Отиват да работят в други страни и обикновено раждат там. България ражда деца, но не ги ражда в България”, казва акушер-гинекологът от “Майчин дом” д-р Юрий Хранов.

Тенденцията жените да раждат късно заради кариерата също влияе на броя на новородените. Докато обаче гони успех в работата, напредва възрастта и яйчниковият резерв на жената се изчерпва и забременяването става все по-трудно, казват експертите. Затова се наблюдава и повишаване на ин витро процедурите.

В същото време броят на болниците, в които през изминалата година са дошли на бял свят бебета, остава непроменен – те са точно 100. Най-много новородени – над 2000, отчитат лекарите в столичните АГ болници – Майчин дом, “Шейново” и “Надежда”, както и в пловдивската “Селена”. А най-малко са проплакали в Балчик, Ихтиман, Мадан, Луковит. Според статистиката на Индекса на болниците през 2023 г. в Балчик са се родили 36 деца, в Ихтиман и Мадан – по 39, а в Луковит 48.

Но дори в най-голямата АГ болница в страната – Майчин дом, лекарите виждат как постоянно броят на бебетата намалява. “За 2023 г. новородените са 3200, със 170 по-малко от по-миналата година”, добавя д-р Хранов.

На този фон, броят на абортите у нас бавно намалява, но все още продължава да бъде много висок и страната ни е начело по брой аборти на 1000 жени във фертилна възраст (15-49 г.) в Европейския съюз. През 2019 г. прекратените бременности са били малко над 20 000, а през миналата под 18 000. Това показва анализът на “Индекс на болниците”. Статистиката обаче отчита само легално регистрираните манипулации, което означава, че броят им може да бъде значително по-голям.

Добрата новина е, че процентът на починалите при раждане бебета се запазва непроменен – 0.5%. Незначително увеличение се наблюдава при дела на новородените с тегло под 2500 грама, за които са полагани грижи – от 11.9 през 2022 г. на 12.3 процента през миналата.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар