За първи път раздават РНК ваксини на личните лекари

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Започна раздаването на ваксини на Пфайзер и Модерна и на личните лекари. Досега на тях се даваха само от препарата на АстраЗенека.

Пред Столичната РЗИ се изви опашка. Снощи личните лекари са информирани чрез имейл, че днес вече могат да отидат на място, за да вземат и от трите вида ваксини.

Няма ограничения за количествата, които искат да вземат от АстраЗенека, но от препарата на Модерна и Пфайзер ще получат само по 2 флакона или общо 32 дози. Медиците коментираха, че те са крайно недостатъчни.

“Ваксината на Пфайзер съдържа по 6 дози във флакон, а тази на Модерна – по 10”, обясни Ирина Гайтаневска от столичната РЗИ.

От РЗИ очакват следващата седмица семейните лекари отново да получат РНК ваксини.

Очаква се масовата имунизация на хората над 65 години и всички с хронични заболявания над 45 години да започне до края на седмицата. Решението е взето на заседание на Националния ваксинационен щаб.

В Бургас процесът стартира от днес. Личните лекари получават РНК ваксини за имунизация на хората от четвъртата фаза. А големите болници, в които има по няколко пункта за имунизация, ще трябва да обособят по един специално за хората от приоритетните групи в четвъртата фаза. Целта е те да имат достъп до ваксина без предварително записан час в електронната система.

Всички общопрактикуващи лекари на територията на областта разполагат с ваксина AstraZeneca и РНК ваксина за записаните пациенти от тяхната пациентска листа – лица над 65 години с хронични заболявания, съобщиха от РЗИ – Бургас.

За всички възрастни хора над 80 годишна възраст (41-ви и под 41-ви набор) са осигурени коридори за ваксиниране с AstraZeneca и РНК ваксина в следните лечебни заведения: МБАЛ Карнобат, ДКЦ 1, ДКЦ 2, МДЦ Вива, МЦ 2, МЦ Бургасмед, МЦ-ОМЦ Царево, МЦ Поморие, МЦ Айтос и МЦ Руен в работното време на съответното лечебно заведение.

Продължава да функционира “зелен коридор” за желаещите да се имунизират с Astra Zeneca.

=

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар