За седма година и след оспорвана надпревара: Dir.bg раздаде наградите за чиста журналистика

За седма година и след оспорвана надпревара: Dir.bg раздаде наградите за чиста журналистика

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За седма поредна година, след оспорвана надпревара, Dir.bg връчи наградите за чиста журналистика от конкурса Web Report. Отличията бяха раздадени на специална церемония в зала Event Space 2020 в София. Тази година бе връчена и почетна награда за цялостен принос към журналистиката, която отиде при напусналия ни наскоро главен редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев. 

Снимки от церемонията ВИЖТЕ ТУК >>> 

Журито на Web Report имаше нелеката задача да избере най-добрите материали сред стотици разследвания, фото- и видеорепортажи, подкасти.

С тази отговорност се заеха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, журналистът на bTV и водещ на знаковото обзорно актуално предаване “120 минути” Светослав Иванов, главният редактор на “Капитал” Алексей Лазаров, главният редактор на Dir.bg Никола КостадиновЕвгения Атанасова – журналист и продуцент в БНТ, журналистът и писател Анна Заркова, Ива Дойчинова – програмен директор на Радио “Фокус”, Методи Владимиров – изпълнителен продуцент “Новини” в NOVA, Ваня Николова – журналист и сценарист, главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев, Найден Тодоров – председател на Българската асоциация на спортните журналисти, Ирина Велева – главен редактор “Мениджър Нюз”, Евгени Димитров – основател на агенция “Булфото”, Илияна Захариева – директор “Корпоративни комуникации”, А1, Николай Петров – старши редактор и водещ на програма “Хоризонт”, БНР и Александър Попов – главен редактор на Dnes.bg.

Категориите, в които бяха отличени най-добрите журналистически материали, са “Общество”, “Истински истории”, “Икономика”, “Култура и изкуство”, “Технологии и иновации” и “Спорт”. Бяха раздадени и специалните награди на журито за подкаст, фото- и видеорепортаж, както и “Гореща точка”, “Майстор на словото”, “Млад автор” и “Зелено перо”. 

Водещи на тазгодишната церемония бяха Светла Тонева и Явор Ралинов от видеоотдела на Dir.bg, които отбелязаха, че добрият пример в журналистиката трябва да се следва. Те дадоха думата на Иван Брайков, оперативен директор на Dir.bg.

Пред гостите в зала Event Space 2020 той благодари на всички участници в конкурса Web Report. Говорейки за информационната тежест на материалите, той заяви: “Цифрите не могат да кажат всичко, защото някъде зад тях стоят неща като талант, труд и много други, които не могат да се измерят. За поредна година потърсихме авторите, чиито труд остава неоценен, но които издигат качествената журналистика отново на първа линия”. Иван Брайков благодари и на журито за безпристрастните оценки. 

Оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков

Оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков

Снимка: Булфото

Още в началото на церемонията бе връчена специално отличие – почетна награда за цялостен принос към журналистиката. Тя отиде при напусналия ни наскоро и неочаквано главен редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев. Наградата прие колегата му Георги Милков, който е работил дълги години със Зюмбюлев. 

При връчването ѝ водещият на “120 минути” Светослав Иванов заяви: “Днес е особен ден, в който се сбогувахме с наш колега и приятел. Много пъти са ме питали кой е основаният мотив да се занимавам с журналистика. Встрани от таланта, мисля, че отговорът е сензитивността и чувствителността. Няма добър журналист, който да не е и добър човек. Днес, изпращайки Зюмбюлев, си дадох сметка, че колегите от “24 часа” са едно голямо семейство. Благодаря ви за това”. 

Светослав Иванов и Георги Милков

Светослав Иванов и Георги Милков

Снимка: Булфото

Георги Милков благодари за наградата, както и на организаторите на конкурса, като каза, че “чиста журналистика се прави с чисто сърце”. “Борислав беше с чисто сърце. Искрено съжалявам, че днес аз трябва да взема тази награда, но както разбрахте, той не може. Предадохме го на земята, но няма да го забравим, защото остава в нашите сърца като колега и главен редактор, но и като много близък човек, точно защото човещината в него надделяваше. Това, което остава всъщност, е незабравата. И ви благодаря, че това е първото цвете в полето на незабравата за Борислав. Честито на всички, които ще получат награда и се надявам все така да имате кураж за чиста журналистика – дори само желанието за нея си заслужава”. 

С едноминутни аплодисменти всички в публиката почетоха паметта на Зюмбюлев. 

Едноминутни аплодисменти в памет на Радослав Зюмбюлев

Едноминутни аплодисменти в памет на Радослав Зюмбюлев

Снимка: Булфото

Последваха и специалните награди на журито. Отличието за “Млад автор” отиде при Ангелина Ангелова за материала ѝ “В клас с трима ученици – история от Драгоман”, публикуван в Scoolmedia.com. Той разказва за това какво е да учиш в защитено училище и защо 10% от учениците отпадат от учебните заведения. Наградата връчи доц. Мила Серафимова, заместник-декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

Тя не скри, че за нея е огромно удоволствие да връчи именно тази награда. “Не случайно тя се връчва първа, защото ни помага да свържем поколенията на журналистиката. Идеята за тези ценности трябва да предадем на следващите поколения. Много се радвам за тази възможност на момиче, което е още ученичка”, каза от сцената доц. Серафимова. Самата Ангелина Ангелова, видимо развълнувана, сподели, че приема много лично това отличие. “Благодаря изключително много за тази награда. За мен означава много и е признание, което ме кара да продължа да се занимавам с това, с което съм решила. Благодаря на целия екип на Scoolmedia за подкрепата и се радвам да бъда част от екипа им”. 

Носител на специалната награда на журито “Зелено перо” тази година отиде при Свилена Велчева от Ecovarna.info за “Побити камъни – побита с отпадъци история в сегашно време”. Тя разказва за потресаващите гледки на микросметища в една от най-красивите природни забележителности у нас. Наградата на Велчева връчи изпълнителният директор на Delta.bg Драгомир Желев. 

Свилена Велчева и Драгомир Желев

Свилена Велчева и Драгомир Желев

Снимка: Булфото

“Изключително съм развълнувана много благодаря на журито на конкурса. В интерес на истината, когато получих покана, си казах колко хубаво би било да получа тази награда. Започнах професионалния си път преди 25 години. Много благодаря на хората във формата, които ме вдъхновяват, пожелавам си още вдъхновение”, заяви от сцената Свилена Велчева. 

Деница Суруджийска, която прие наградата от името на Анна Карадакова, и Никола Костадинов

Деница Суруджийска, която прие наградата от името на Анна Карадакова, и Никола Костадинов

Снимка: Булфото

С Голямата награда в категория “Общество” бе отличена Анна Карадакова от NOVA за “Битка за детските сърца” – репортаж за реалностите на Националната кардиологична болница, където  медицинските сестри не достигат, а тези, които са решили да останат и да се борят за детските сърца, са едва осем. Наградата ѝ връчи главният редактор на Dir.bg Никола Костадинов. 

“Като скромна част от нашето жури аз също знам, че материалът отговаря на всички високи критерии – обществена значимост. Това е една провокация към скоростта да забравяме бързо и късата обществена памет. Връщам се назад към COVID и недоволството за недостиг на медицински сестри, които се борят наравно с лекарите. Извеждането на предна линия е начин да помогнем за неговото решаване”, заяви Костадинов при връчването на наградата. 

Деница Суруджийска, която прие от името на Карадакова отличието, заяви, че Ани е на път. “От нейно име и името на NOVA приемам тази награда с благодарност и признание за вниманието. Битката за детските сърца изисква цялото внимание и подкрепа, специална благодарност и на екипа”. 

Георги Караманев и Методи Владимиров

Георги Караманев и Методи Владимиров

Снимка: Булфото

В категория “Истински истории” бе отличен Георги Караманев за “Дигитални истории”: Исус. Програмистът, дошъл от гетото” – историята на Исус Костов, който успява да победи средата, предубежденията и дори себе си, за да постигне мечтата. Към днешна дата “Джизъс”, както го наричат приятелите, е софтуерен инженер в реномирана компания. Наградата си Караманев получи от Методи Владимиров, изпълнителен продуцент “Новини”, NOVA.

“Изключително удоволствие е да връча точно тази награда. В крайна сметка всеки, който се занимава с журналистика и медии, трябва да намери историята, независимо дали от Чепръчене или на границата, която ще ни хване за врата и за която ще се говори много дълго време”, заяви Владимиров. 

“От седем издания на Web Report ми се случва за пети път да съм сред наградените. Всеки път е вълнуващ за моята one man медия, която правя в свободното си време. Включвам се в дискусиите и общественото пространство. Нашите въпроси не са за AI. Важните въпроси са докъде ни доведоха технологиите, младите трудно се вълнуват дали технологиите ще ни водят в прекрасно бъдеще и ще летим в космоса, или ще ни отнемат свободата. Аз ще търся тези въпроси. Много благодаря”, каза Караманев. 

Голямата награда в категория “Икономика” отиде при Михаил Мишев от Klinklin.bg за “Ромите ни претопяват – не! Те са ключ към икономически подем”. Авторът разказва как често маргинализираните и подценявани роми, с правилните възможности и подкрепа, могат да допринесат значително за икономиката и запазването на България. Наградата връчи ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, като от името на Мишев я прие Калоян Константинов.

“Както виждате икономиката не е само в университета, а навсякъде и един хубав репортаж и събитие може да промени живота на всички”, каза проф. Димитров. Калоян Константинов отбеляза, че Мишев е изключителен млад журналист, туко-що завършил университета и пише страшно много по темата за ромите. Следете неговата кариера, наистина е страхотен човек!”.

Иван Яхнаджиев и Калоян Константинов

Иван Яхнаджиев и Калоян Константинов

Снимка: Булфото

В категория “Култура и изкуство” журито отличи и самия Калоян Константинов за разследването “Цени, умножени по 10: Как се ремонтира Националната галерия”, публикувано в Klinklin.bg. Той разкрива как директорката Ярослава Бубнова възлага обществена поръчка, в която всяко едно от общо 156 пера е завишено между 2 и 10 пъти, на фона на острата нужда от добро управление на оскъдния бюджет за култура през 2023 г. Наградата връчи художникът Иван Яхнаджиев. 

“Изкуството не е винаги това, което се вижда, а сцената не е само това, което виждате. Винаги има отзад планове, които любителите на изкуството не виждат, в много случаи те са по-интересни от самото изкуство. Такъв човек е Константинов, който този репортаж. Това е моя картина, която му давам като благодарност, че се е захванал с нещо много трудно и проблемно”, заяви Яхнаджиев. 

“Благодаря много! Аз, както е тръгнало да не слизам от сцената…”, пошегува се Константинов. “Това значи много за нас, защото заедно наградата на Мишо, това е шеста награда, която е за малка независима медия. Подкрепяйте малките независими медии като Klinklin. И нещо малко не чак толкова весело – ако едно от условието е да имат ефект в реалния живот, колко щяха да имат награда? Това разследване нямаше голям успех. Надявам се като гилдия да налагаме повече натиск над властите да има реален ефект срещу корупцията и злоупотребите”. 

 Илияна Захариева и Мая Димитрова

Илияна Захариева и Мая Димитрова

Снимка: Булфото

Носител на Голямата награда в категория “Технологии и иновации” е Мая Димитрова от БНТ за “Черният пазар на политическата реклама: Как партиите ни манипулират в социалните мрежи?”, разказващ как партии създават на тъмно собствени мрежи за влияние, с които манипулират избирателите през различните социални медии на прага на настоящата предизборна кампания. Наградата връчи Илияна Захариева – директор “Корпоративни комуникации” в А1. 

“Мисля си всяка година едно и също нещо, като част от журито – защо е толкова трудно и защо малко се пише за технологии и наука, при положение, че знаем колко са важни как променят живота, бъдещето ни. Мая Димитрова от БНТ показва точно това – за манипулации в социалните мрежи. Внимавайте много, когато четете и скролвате, повечето неща обслужват нечии интереси”, заяви Захариева. 

Мая Димитров пък благодари за признанието и на БНТ за възможността да направи този репортаж. “За мен е важно да говорим за дезинформацията, тя се случва преди всичко като политическа пропаганда – дискурсивната форма на терора, подменената реалност се случват с изключителна лекота у нас. Важното е, че има общност от експерти и професионалисти, които да намерят мерки за противодействие”. 

Калоян Константинов прие наградата от името на Михаил Мишев

Калоян Константинов прие наградата от името на Михаил Мишев

Снимка: Булфото

Отличието в категория “Спорт” отиде при Петър Георгиев от БНТ за “Смелото сърце на Георги Пеев – репортаж за един шампион”. Той впечатли журито с вълнуващата си история за дългия път до световния връх на Пеев, който преди това трябва да се пребори в други по-трудни битки – да получи сърце и бъбрек. Наградата връчи Георги Пеев, а от името на Петър Георгиев я прие Теодор Борисов.  

Георги Пеев заяви: “Много се изненадах, когато ме поканиха да връчвам награда и то в категория “Спорт”, защото аз от няколко години не работя в медии. Намерих друго призвание, но пожелавам на победителя да има още време и да създава още по-интересни истории”. 

“Не мога да добавя нещо ново към него, не мога да добавя повече , благодаря на екипа на панорама, искам да благодаря на теб за това, което ми разказа. В Хасково няма басейн, вече има, поздравления, благодаря ти отново че беше толкова искрен с мен и ти пожелавам успехи”, Теодор Борисов

След отличията в основните категории бяха раздадени и специалните награди. Едната от тях е за Подкаст и отиде при Константин Мравов, БНР/Binar за “Destructive Creation за ПСА, графитите и лицемерието на Столична община”. Той грабна журито с фрагменти от историята на едни от най-значимите улични артисти сред децата на демокрацията. Наградата му връчи водещият Ники Кънчев. 

“Днес наистина е много тежък ден и аз бях на поклонението на Зюмбюлев. В същото време имам настроение от млади колеги от Драгоман, Варна, цяла България, които показват, че нашата професия няма да изчезне. Хората имат нужда от истина, развлечение и спорт и всичко, което им предлагаме. Деканът на факултета по журналистика също е тук, знаете че ФЖМК става на 50 години! Трябва да се обединяваме повече, отколкото да се конкурираме”, каза Кънчев. 

Константин Мравов и Ники Кънчев

Константин Мравов и Ники Кънчев

Снимка: Булфото

От своя страна Мравов благодаря за наградата на журито и че е оценило това, което е направил. По темата на материала си той заяви: “Това е едно от интервютата, които взех в рамките на доста мащабен труд. То е само една малка част, но пожелавам си от тази сцена повече в телевизионен репортаж да не чувам дали графитите са вандализъм или изкуство – те са и двете. Специално за това отличие трябва да изкажа огромен респект към всички графити художници в София. Има един тук, който няма да спомена, не е Банкси”, пошегува се Мравов. Словото си той завърши с признание към партньорката си Наталия Иванова: “Наталия, обичам те!”.

Юлиан Тодоров и Евгени Димитров

Юлиан Тодоров и Евгени Димитров

Снимка: Булфото

Носител на Специалната награда на журито за Фоторепортаж е Юлиан Тодоров от Lap.bg за великолепните кадри, пресъздаващи емоцията от “Мачът на надеждата”. Наградата му бе връчена от основателя на агенция “Булфото” Евгени Димитров. 

“Много се вълнувам, че в нашия занаят продължава да има хора ентусиасти, да работят за това нещата да се виждат по-добре да дадат погледа, който ще ни накара да мислим и да излязат от момента, в който търсим непременно лесното бързото и разбираемото за всички. Фоторепортерът трябва да води, не само да следва. В това отношение се радвам, че ще дадем наградата на един младеж, който си позволи да излезе извън стандартите на спортното снимане”. 

Юлиан Тодоров каза много с малко думи: “Една снимка може да разказва повече от 1000 думи. Благодаря ви!”. 

Станимира Атанасова

Станимира Атанасова

Снимка: Булфото

Специалната награда на журито за Видеорепортаж отиде при Станимира Атанасова от bTV за “Винаги ДЖУЛИЯ” – спиращ дъх репортаж за един скок, който завинаги променя живота на Джулия Гирети, но не пречупва нейния дух. Наградата връчи Рени Чавдарова от видеоотдела на Dir.bg, която заяви, че това е празник за всички, които сме си избрали. Победител е изключително талантливата Станимира Атанасова”.

“Вълнувам се много, благодаря на Ренета! За втора поредна година съм на наградите и вълнението не е по-малко, когато трупаш награди, отговорността става по-голяма, амбициите също. Историята на Джулия доказва, че спортът е отвъд резултатите. Зад всеки един атлет има човешка история и нашата работа, според мен е да показваме нея, защото никога не знаем дали онзи, който гледа, не се нуждае от тази сила, която предоставяме. В края на това интервю Джулия казва: “Нека си поставяме високи цели и да стигнем там, където искаме. Вдъхновение! И да не се спираме и да знаем, че ще стигнем, където пожелаем”. Думите на Джулия предизвикаха силни аплодисменти в залата. 

Петър Нанев и Георги Милков

Петър Нанев и Георги Милков

Снимка: Булфото

Специалната награда на журито “Гореща точка” грабна Петър Нанев от bTV, който дръзна да отиде “На границата с “Хизбула”, влезе при сухопътната войска на Израел и разговаря с оцелелите от клането в кибуц Беери. Наградата връчи журналистът, обиколил не една и две горещи точки, Георги Милков. 

Нанев заяви, че тази награда споделя “с един Краси Първанов. Имаме много незабравими и не толкова приятни моменти. Благодарим на bTV, че ни изпрати там. Mоля за аплодисменти за този фестивал – наричам го така, защото в днешно време много малко хора харчат пари за журналистика”. 

Светослав Иванов и Райко Байчев

Светослав Иванов и Райко Байчев

Снимка: Булфото

Като “Майстор на словото” журито отличи Райко Байчев от Actualno.com за великолепния прочит на любовната история на Лора и Пейо Яворов – “Ида и аз подир нея”. Наградата връчи друг безспорен майстор на словото и водещ на “120 минути” по bTV Светослав Иванов. 

“Това е един човек, на когото винаги чета неговите с огромно удоволствие, защото те се помнят, а именно Райко Байчев”, обяви Иванов. От своя страна Райко Байчев заяви, че е прекарал много време да пише този текст. “Не го казвам за да се изтъкна, това е нещо, което трябва да се споменава – че някой работи бавно – аз съм такъв. По време на този сблъсък с умствения материал, той изпитва наслаждениею”. Байчев благодари и на колегите от Actualno – “хубаво и свободно място”. Всеки е голям защитник на свободата на словото до момента, в който не прочете нещо, което не му хареса. Ние се стараем да бъдем в първата половина на това изречение”. Журналистът също спомена покойния Радослав Зюмбюлев – “един от големите майстори на словото!”.

Специалната награда на журито за журналистическо разследване отиде при Гергана Венкова от bTV: “Лекарство на всяка цена – 4 г. по-късно” и тежкия отговор на въпроса може ли НЗОК да плаща 100 млн. лв. по-малко за онкомедикаменти на година. Наградата връчи журналистът и писател Анна Заркова, която провери дали изкуственият интелект би се съгласил с избора на журито и получи потвърждение. 

“Да кажа само, че за мен е голяма чест да връча тази награда на Мария с поздравление и с голяма благодарност. Мария е журналист, който не за първи път показва и доказва, че разследващата журналистика какво е – тя не е пощенска кутия, през която могат да се пускат компроматни записи или прокуроските разпити тайно. Разследващата журналистика е нещо друго – тя е честна критика на властта”, заяви Заркова. 

Мария Ванкова и Анна Заркова

Мария Ванкова и Анна Заркова

Снимка: Булфото

От своя страна победителката Ванкова заяви, че приема наградата като висока оценка за работата си: “Журито е от колеги, които много уважавам! Радвам се, че точно това разследване получава награда и освети един проблем в здравеопазването. След него бяха направени законови промени и след месец влизат в сила. Надявам се на резултат и е важно да знаем как се изразходват парите за здраве”. Тя благодари на екипа си за труда и търпението.

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио “Фокус”, Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание “Мениджър”, 3eNews, телевизия ММ и агенция “БулФото”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар