За шеста година: Жива мартеница „Видин“ изписаха видински ученици – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Община Видин организира за шеста година инициативата “Най-голяма жива мартеница”. След няколко години прекъсване заради пандемичната обстановка в страната изявата не бе провеждана. Тази година живата мартеница изобразяваше името на нашия град и в подреждането й се включиха над 330 ученици от V до IX клас от всички училища в Общината. Облечени в бели и червени тениски, младите хора изписаха фигурата “Видин” и извикаха заедно: “Честита Баба Марта, свят!”.

“Днес ние честваме една хилядолетна българска традиция. От сърце Ви пожелавам да сте здрави, весели, засмени и щастливи”, отправи поздрав към присъстващите д-р Ценков. След това кметът връчи на всички учебни заведения грамоти за участие в инициативата. Самодейци от видински читалища раздаваха мартеници.На 1 март читалищните дейци отбелязват Деня на самодееца и любителското художествено творчество. По този повод д-р Ценков изпрати поздравителни адреси до самодейците от читалищата на територията на Общината. “Приветствам усилията Ви да съхранявате с много любов и всеотдайност фолклорното ни наследство и да ни радвате със своето талантливо присъствие. Бих искал да изкажа своето възхищение, уважение и благодарност за ентусиазма и неизчерпаемата енергия, които влагате в обогатяването на културния живот в Община Видин.  Бъдете и занапред пазители на народните ни традиции и пример за това как трябва да почитаме българското!” – пише в адресите.


След края на изявата жителите и гостите на старопрестолния Видин гледаха спектакъл-шествие “Мартенска мистерия”. Организатори са ППМГ “Екзарх Антим I”, Клуб “Мелпомена” – гр. София и Ателие за традиции и фолклор “Еподе” – гр. София със съдействието на Община Видин. Учениците представиха традиционни български обичаи по Сирни Заговезни – Прошка и Мартенските празници. На входа на Регионална библиотека “Михалаки Георгиев” бе подредена и изложба “Портрети на велики личности от нашето минало”. Експозицията може да бъде разгледана до 7 март.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар