герб гробище

За 45 години соц и 25 години преди ГЕРБ – ни чуми, ни луди крави, ни изтребвания…

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
За 45 години соц и 25 години преди ГЕРБ – ни чуми, ни луди крави, ни изтребвания… Дойде Бойко, и в 1 година всичко “под ножа”…

Горе долу това е ситуацията, след като дойде ред и на… пчелите.
Откриха най-опасната болест – американски гнилец, във Врачанско.

Новината стресна хората, защото заразата е много упорита  и може да предизвика масов мор на пчели, ако не се вземат мерки навреме.

Пчеларите я сравняват с африканската чума по свинете.
Американският гнилец поразил част от кошерите на 87-годишния Атанас Алипиев от село Лютидол. Установил я с помощта на сина си, който също е пчелар, но в Нова Зеландия.
Той прегледа пита по пита за гнилец. Пилото по питата е проредено и запечатките са пробити, това е първият признак, обяснява Атанас Алипиев.
Стопаните незабавно уведомяват ветеринарните власти в област Враца. Взети са проби и болестта е потвърдена в лаборатория.
Д-р  Калина Христова, ветеринарен лекар, обяснява, че заболяването избухва обикновено през летния период, тъй като високите температури поощряват неговото развитие.
Американският гнилец е този, при който е забранено лекуване, и трябва да бъде изгорен кошерът, както се случи, посочва микробиологът Александър Алипиев.
Четири от кошерите на Алипиев моментално са изгорени. Станислав Ангелов, кмет на сео Струпец обяснява, че хората си помислили, че свършиха и кошерите и вече и пчели няма да има.
А новината стресна стопаните.
„Но съм чул, че това е като чумата по свинете, бързо се разпространява и унищожава пчелините, това ни притесни”, твърди пчеларят Ромео Илиев.
Моментално е наложена карантинна зона в радиус от три километра. В нея попадат 600  кошера, сред тя и десетте на  Йорданка Илиева.
Даниел Ганчев, – председател на Пчеларски съюз – Враца, уточнява, че медът не е токсичен и опасен за здравето на хората. „Ако е за подхранване на пчелни семейства  в друго населено място и има заразени спори, тогава оттук идва опасността”, посочва той.
Добрата новина е, че здравите кошери в трикилометровата зона не се унищожават, въвежда се само забрана за търговия и пренасяне на пчелни семейства и пчелен инвентар за определен период от време.
Заразеният пчелин остава под наблюдение за година, за да се предотврати епидемия, а потърпевшият собственик ще бъде обезщетен от държавата.
Източник: бТВ, с редакции


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар