Звезда-беглец може да унищожи живота на Земята

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Звездите са гравитационно прикрепени към своите галактики и се движат съгласувано със заобикалящата ги среда. Но понякога нещо нарушава връзката. Ако една звезда се приближи твърде много до свръхмасивна черна дупка, тя може да я изстреля напосоки в космоса. Така се появява звездата-беглец. Тя стои в основата на един от най-малко възможните сценарии за унищожението на живота на Земята.

Ново изследване разглежда какво би се случило, ако звезда-беглец се приближи на 100 AU от Слънцето. Заглавието на статията е “Бъдещи траектории на Слънчевата система: Динамични симулации на звездни срещи в рамките на 100 AU”. Тя е публикувана в в Месечното издание на Кралското астрономическо дружество. Водещият автор е Шон Реймънд, астроном от Лабораторията по астрофизика в Бордо, CNRS (Национален център за научни изследвания на Франция) и Университета на Бордо.

Според учените шансът за подобно събитие е 1% за следващите 1 милиард години. Същевременно 100 AU е едновременно голямо, но и малко разстояние.

1 AU или 1 астрономическа единица е равна на 149 597 871 километра. Това е средното разстояние от Слънцето до Земята. В най-близката си точка Плутон се намира на 29 AU от Слънцето, а в най-далечната си – на 49 AU.

Поясът на Кайпер – широк обръч от ледени късове се намира приблизително на 100 AU от Слънцето.

Докато орбиталната еволюция на планетите до голяма степен се определя от вековни и резонансни смущения“, обясняват авторите, “преминаващите звезди могат да имат последователно влияние върху орбитите на планетите”.

Статистически погледнато, прелитания по-близо от 100 AU, които биха повлияли силно на орбитите на планетите, са изключително рядък феномен във Вселената“, обясняват изследователите. Въпреки че шансовете са ниски, подобно събитие не е изключено.

“Ако звезда премине в рамките на 100 au от Слънцето, все още има много голям шанс всичките осем планети на Слънчевата система да оцелеят”, пишат авторите. Има над 95 процента шанс нито една планета да не бъде загубена.

Общо изследователите са провели 12 000 симулации. Те са изчислили как преминаването на друга звезда в близост до Слънцето може да промени орбитите на планетите.

Дефицитът на ъглов момент (AMD) в резултат на прелитането до голяма степен определя какво ще се случи след това. AMD е мярка за орбиталното възбуждане на планетарната система и нейната дългосрочна стабилност.

Определихме най-често срещаните варианти, по които планетите могат да бъдат изгубени, като имахме предвид, че има по-голяма или равна на 95 процента вероятност никоя планета да не бъде изгубена, ако звезда премине в рамките на 100 AU“, пишат те.

  • Меркурий се сблъсква със Слънцето (вероятност от 2,54%).
  • Марс се сблъсква със Слънцето (1,21%).
  • Венера се сблъсква с друга планета (1,17%).
  • Уран е изхвърлен (1,06%).
  • Нептун е изхвърлен (0,81%).
  • Меркурий се удря в друга планета (0,80%).
  • Земята се сблъсква с друга планета (0,48%).
  • Сатурн е изхвърлен (0,32%).
  • Марс се сблъсква с друга планета (0,27%).
  • Земята се сблъсква със Слънцето (0,24%).

Когато става въпрос за изхвърлени планети, Уран и Нептун са изправени пред най-лошите шансове. Това не е изненадващо, тъй като те са най-отдалечени от Слънцето и са най-слабо свързани с него гравитационно. Също така не е изненадващо, че Меркурий има най-високи шансове за сблъсък със Слънцето. Като най-малко масивната планета, тя е изправена пред по-голям риск от смущения поради звездно прелитане.

Много нисък е шансът Земята да бъде запратена на 10 000 AU в Облака на Оорт или на ръба на Слънчевата система. Още по-ниска е възможността планетата ни да бъде уловена от звездата-беглец и да остане в орбита около нея.

Всъщност последния сценарий е възможен единствено, ако преминаващата звезда е малко по-масивна от Слънцето и пътува със сравнително ниска скорост.

Резултатът беше опустошително унищожение на Слънчевата система, каквато я познаваме. Земята изостави Слънцето и избяга със звездата, докато шест от другите планети се блъснаха в Слънцето. Единствената оцеляла планета беше Юпитер. Това не е изненада, тъй като това е най-масивната планета.

Шансовете са изключително високи Слънчевата система да не промени конфигурацията на орбитите си дори и до нас да премина звезда-беглец“, гласи изводът на учените.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар