Звезден дъжд за Гергьовден, оранжеви метеори на Еньовден – Любопитно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

 Звезден дъжд за Гергьовден, оранжеви метеори на Еньовден

Генерирано с ИИ

Звезден дъжд ще се сипе за Гергьовден. Метеорният поток Ета-Аквариди е активен до 28 май, но неговият максимум ще бъде точно в деня на храбростта. 

От нашите географски ширини могат да се видят около 15-30 бързи бели метеора за час, пише астрофизикът Пенчо Маркишки в своя “Гид на любителя астроном”. Звездопадът ще може да се наблюдава преди зазоряване – до около 5 часа. 

Халеева комета

От НАСА поясняват, че тези аквариди всъщност са остатъци от Халеевата комета, които всяка година преминават и падат върху Земята. Името им идва от латинското название на съзвездието Водолей, защото в него се появяват. 

Месец по-късно ще станем свидетели на пика на друго небесно шоу. Тогава на небето ще изгрее друг метеорен поток – Ариетиди. Той е активен от около 14 май до 24 юни с максимум на 7 юни. Метеори от него обаче могат да се видят само рано сутрин. На 7 юни Слънцето в София ще изгрее в 05,49 ч., а визуални наблюдения ще са възможни до около 04,20 ч.

Тогава се очакват около 30 метеора в час, които ще летят с 38 километра в секунда. Предвид краткото възможно време за наблюдение реално забелязаните метеори ще са много по-малко. Потокът е труден за наблюдение и обикновено се определя като дневен. На 7 юни Луната ще бъде в новолуние и няма да пречи при наблюденията.

Юни

Ярки метеори на небето ще наблюдаваме и през юни. Няколко дни след Еньовден ще се любуваме на пика на метеорния поток Юнски Боотиди. Той е интересен с бавните си ярки жълто-оранжеви метеори. Активен е от около 22 юни до 2 юли, с максимум за 2024 г. на 27 юни, но при Луна около 2 дни преди фаза последна четвърт, което сериозно ще затруднява визуалните наблюдения.

Активността на потока по време на максимума варира в широки граници през различни години, но дори при ниска активност неговите ярки и бавни метеори, които се движат с 18 километра в час, могат да се фотографират много по-успешно от бързите метеори на повечето други потоци.

Юнски Боотиди се поражда от метеорни роеве, отделили се от кометата 7P/Pons-Winnecke, имаща орбитален период 6,4 години. За последен път тази комета премина през перихелия си на 27 май 2021 г., а следващият неин перихелий ще бъде на 25 август 2027 г. 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар