Здравеопазването пак закъса! Болниците искат актуализация на бюджета – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Болниците затъват, увеличават дълговете си. Искаме актуализация на бюджета. Депозирали сме това становище към управителя на НЗОК”. Това заяви по бТВ председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

Той е съгласен, че политиците се страхуват от актуализация на бюджета, но това според него бил единственият изход.

“Страда цялото общество – и пациентите, и хората, които работят в системата на здравеопазването. Това не може да продължава, трябва да се намерят средства”, каза още той.

“Направленията също са недостатъчни”, отсече Грозев. И посочи, че “се случва някакъв парадокс, който граничи с алогизма”.

 

“Не е нормално и трябва да се даде отговор как миналата година при около 134,5 млн. лв.. средномесечно заплащане за болнична помощ през рамковия договор за 2017 г. постигната сума от 137,2 млн. лв., разбира се, с прословутите 3% върху 133 млн. лн. месечно и в следващия момент, болниците изнемогват. От нашите проучвания се оказа, че по т.нар. система за електронно бюджетно разплащане за месеците януари, февруари и март, касата е платила за януари около 131 млн. лв., за февруари около 127 млн. лв. и за март – 130 млн. лв. Това е, което касата е разплатила чрез регионалните си структури на лечебните заведения за болнична помощ”, обясни шефът на БЛС.

Здравеопазването пак закъса! Болниците искат актуализация на бюджетаБТВ

По изчисления на съюза разликата, която се получава в трите месеца – януари, февруари и март и това, което бюджетният отдел на касата им е дал, е около 16,5 млн. лв. “Ако това е някакъв буфер, ако тези 16 млн. лв. са буфер, защо се намираме в такава ситуация?”, пита той.

“400 000 лв. в бюджетирането на “Пирогов” назад, над 700 000 лв.- в Пловдив, почти същата сума във варненските болници, в плевенската болница – около 120 000 лв. месечно назад.

Това са приети и обслужени болни, излекувани, дадено е всичко, което е в състояние да даде лечебното заведение и в същия момент бюджетът е назад”, негодува д-р Грозев.

Според него шефовете на лечебните заведения са били принудени да подпишат т.нар. индивидуални договори, защото иначе няма да могат да изплатят трудовите възнагражденията на служителите и ако не подпишат, системата се срива.

“Отново в първото тримесечие на новия рамковия договор се намираме в същата ситуация като предходните две години, за т.нар. “надлимитни средства”. Над 215 млн. лв. е задължението на касата към чуждестранните контрагенти, не по-малко от 180 млн. лв. са в лекарства, 86 млн. лв. са в болнична помощ. Има известен преразход, макар и минимален и в извънболничната помощ”, продължи с аргументите Грозев.

Относно идеята на здравния министър да има болници, които да нямат лимити, председателят на БЛС каза, че “най-добрият вариант е нито една болница да не работи в ситуация на лимит и да получи толкова, колкото е дала за пациентите”.

По данни на ЕВРОСТАТ България е на първо място по доплащане от пациентитеза лечение – 60%. “След като нямате направление, на вас ви е необходима консултация, изследване, консуматив и си доплащате. Лекарствената ситуация е по същия начин”, каза още Грозев

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар