Здравните власти вече планират мерки при евентуална трета вълна на COVID-19 – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Здравните власти вече планират мерки, които да подготвят болниците за евентуална трета вълна на заразата у нас. Заради новите щамове на вируса се препоръчва още увеличаване на дистанцията между хората, както и носене на по-сигурни маски.

Трите нови варианта на вируса – британски, южноафрикански и бразилски – се разпространяват по-бързо от другите и засягат най-често младите хора. Между тях обаче няма смесване, каквато информация се появи, смята д-р Велислава Петрова, консултант към ООН.
Расте процентът на положителните проби за COVID-19

“Това, че се виждат една и съща мутация в тези три варианта на вируса, е тип еволюция на вируса, която показва, че отговаря на един и същи тип селекция, т.е. на това, че му влияе нещо, което го кара да мутира точно в тези части от генома си”, казва тя.

Мутациите са естествено развитие на вируса, който се опитва да влиза по-добре в клетките ни. За британския вариант на вируса вече има научни доказателства, че е по-заразен за младите хора.

“Английският вариант е много по-трансмасивен, така че може и да е факт това, че заразява много повече хора и процентът на млади хора, които могат да бъдат заразени, да се увеличи”, посочва Петрова.

Това пък предполага и по-стриктни мерки за предпазване от по-заразния британски вариант. Според експерти досегашната дистанция от 1,5 м, трябва да се увеличи на 2,5 м, а носенето на обикновена маска да се замени от маска със специален филтър – FFP2/KN95. Ваксините са устойчиви на новите щамове, коментира още д-р Велислава Петрова.

“Проучванията на ваксините на Johnson&Johnson и NovaVax се бяха случили в ЮАР и във Великобратния. Те показват макар и намален до 60 процента ефективност при тези нови щамове, но въпреки това показват, че ваксините работят”, смята тя.
Според експерта ограничителните мерки, трябва да бъдат продължени, а вирусът да бъде спиран по всеки възможен начин.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар