Здравните власти в Германия препоръчват 3-седмична карантина за заразени с маймунска шарка

Здравните власти в Германия препоръчват 3-седмична карантина за заразени с маймунска шарка

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германските здравни власти препоръчаха изолационен период от най-малко 21 дни за заразените с маймунска шарка, след като Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че в последно време са били открити около 250 случая в 16 страни, предаде ДПА.

Здравният министър Карл Лаутербах аргументира препоръката с необходимостта от това да бъде даден „суров и бърз отговор още в началните етапи на епидемията“.Контактните лица също трябва да бъдат карантинирани за 21 дни, каза той и допълни, че е поръчал около 40 000 дози ваксина.


Лаутербах обясни, че ваксинацията може да помогне за ограничаването на разпространението на маймунска шарка, като бъде предложена на контактните лица и че това е техника, известна като „кръгова ваксинация“.

Същевременно британските здравни власти съобщиха, че над 1000 контактни лица на инфектирани с маймунска шарка са били ваксинирани с препарата „Имванекс“.

Няколко провинции в Германия докладваха за инфекции с въпросното заболяване, като в момента се проследяват контактите на заразените.

Лаутербах посочи, че маймунската шарка „не е началото на нова пандемия“ и че има добре познати методи за ограничаване на този патоген.

Словения и Чехия днес съобщиха за първите си случаи на инфекции.

В Женева експертът от СЗО Розамунд Люис каза, че разпространението на маймунската шарка може да бъде овладяно. Съществуващото огнище е обезпокоително, но рискът за хората е малък, обясни тя.

Повечето от регистрираните инфекции в световен мащаб са свързани с мъже, които са влизали в сексуални отношения помежду си. За разлика от коронавируса, заразяването с маймунска шарка много рядко става по въздушно-капков път. Освен това тя има леки симптоми като треска, главоболие, болки в мускулите и обриви по кожата. Въпреки това тя може да протече и тежко, а в отделни случаи дори и да има летален край.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар