Здравните власти обявяват COVID мерките – учебната година ще започне присъствено – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Въвеждат се временни противоепидемични мерки от седми септември до края на октомври. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов на брифинг по темата. 

Провеждането на присъствени групови занятия в обучителни центрове и сколи се допуска при спазване на дистанция, носене на маски и максимум 10 души в помешение. 

Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други. 

Провеждането на конгресни мероприятия се позволява при спазване на дистанция и маски. 

Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви. 

Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и максимум 30 души в зала. 

Учебната година ще започне присъствено, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. 

Той обясни, че се е срещнал с експерти и браншови организации, преди да се вземе решението за затягане на мерките. По думите му всички предложения са разгледани и отразени от здравните власти. 

Ще бъде осигурена компенсация за засегнатите от сегашните мерки. “Няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни”, каза още Кацаров. По думите му мерките се налагат заради ниския процент на ваксинация и само така може да се гарантира животът и здравето на българите. 

В началото на седмицата от МЗ разпространиха предложение на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за затягане на мерките. Тогава той предложи да се въведат ограничителни мерки по отношение струпването на хора, провеждането на различни обществени дейности, мероприятия, посещения на обекти с обществено значение. Сред тях – музеи, фитнес зали, заведения на закрито, спортни прояви, както и ограничения в посещенията на моловете. Като алтернатива – да се позволява изключение за притежателите на т.нар. зелен (санитарен) паспорт. 

Бяха издадени и две заповеди за удължаване срока на действие на противоепидемичните мерки заради решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар