Здравните власти: Ромите у нас ще се ваксинират безплатно, дори и без осигуровки – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Все още битуват митове сред ромското население, че ако си приложат ваксини ще имат един куп странични действия. Ще използваме хора от шоубизнеса, както и духовниците, на които те подражават. Посещението до личен лекар няма да струва нищо на хора от малцинствата, дори и да не са здравно осигурени. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. На брифинга беше и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Второто, което ще направим, е ваксинацията на тези лица да бъде безпроблемна. Да обясним, че могат да се ваксинират или в отворените пунктове, или при личните си лекари“, добави той.На брифинга стана ясно, че под 10 процента от ромите у нас са се ваксинирали. Зам-министър Златанов уточни, че целта на срещата е била да се изведат проблемите заради ниската имунизация сред ромското население и да се очертаят стъпки, чрез които да се увеличи имунизацията.


„Към момента е много подходящ периодът, ниска заболеваемост в страната, ваксини налични всякакви. И с цел да предпазим всички българи от една бъдеща вълна, много важно е хората да бъдат имунизирани“.

Изводите са, че все още съществуват митове сред това население. Хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия.

Първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация по различни начини – чрез хората, които те уважават и са авторитети сред тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар