Здравните власти с разяснения за новите правила за влизане в България

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде брифинг пред медиите с подробно обяснение за граничния здравен контрол и новите правила за влизане в страната. “Моите отговорности са доколкото мога да пазя България от внос на опасни варинти на коронавирусада забавям скоростта на техния внос и разпространение, с което да дадем на хората сигурност, че няма да се повторят вълни, като тези досега”,заяви доц. Кунчев.

Това, което се знае до момента, е, че от днес със заповед на министъра на здравеопазването се актуализира списъкът на държавите по цветови зони и на държавите, за които е налице информация за установена значителна негативна промяна в епидемичната ситуация. В „червена зона“ вече попадат и Република Кипър, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство ИспанияФиджи и Емирство Кувейт. Гражданите на тези страни няма да бъдат допускани на територията на България. А българските граждани, които пристигат в страната от държава, попадаща в т.нар. “червена зона”, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от стъпването в България.

Важно за влизащите в България от страни, които попадат в „червени зони“

От днес български гражданин или лице със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България, или член на неговото семейство, в т.ч. и деца, които пристигат в страната от държава в „червената зона“ и не представят на органите на граничния здравен контрол отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция, считано от датата на пробонабиране, се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор“, посочиха по-рано в съобщение от ресорното министерство.

enlightenedПо отношение на червената зона – тя е най-важна за нас, защото това са страни с най-висок риск от внос на няои от вариантите, както и високата заболеваемост при тях. Иначе естествено, че всички български граждани и членовете на техните семейства имат право да влязат в България, независимо от това какви документи носят. Ако те имат предвартилно направени изследвания, това е по-добрият вариант. Но за тези, които нямат, ние изискваме PCR и ако нямат, те се поставят под карантина за 10 дни. В случай, че направят веднага след влизането и изпратят по електронен път съответния документ, то директорът на Регионалната районна здравна инспекция отменя карантината”, обясни доц. Кунчев.

По думите на специалиста, вълната ще се развива и ще достигне всички страни. “Очакваме и постепенно повишение на случаите на индийския вариант у нас“, каза още той и добави, че нова вълна може да има септемри-октомври. Според него при повече ваксинирани вълната ще мине по-леко и с по-малко критични ситуации.

zapoved_vlizane_bg_16_07_2021 by DarikNews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар