Здравният министър за протестите: Затворихме моловете, защото учениците отиват там

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Една година мина от началото на пандемията, търпението на всички е изчерпано. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов, помолен от репортер на БТА да коментира днешните протести срещу мерките на РЗИ в Плевен и други градове.

“Моловете бяха затворени, защото много често ни обвиняват като имаме електронно обучение, че учениците отиват в моловете. Нека да видим какво ще се случи следващата седмица – две, за да преценим как ще продължат мерките. Аз мисля, че много бързо ще излезем от тях. Нека хората изразяват мнението си по този начин, съвсем разбираемо е тяхното недоволство, но целта, която ни води и която преследваме е запазването на максимално голям брой човешки животи”, коментира министър Ангелов.

Мерките очаквам да дадат резултат и след две седмици ще коментираме как ще продължаваме напред, подчерта той.

Според министъра на национално ниво ще бъде обсъдено как да бъдат подпомогнати засегнатите от новите мерки. Ще направя всичко като министър на здравеопазването и тези хора да получат обезщетения, ако законът го позволява, изтъкна той.

“Всеки от нас търпи щети, лични жертви, цената, която плащаме, е много висока. Много малко ни трябва да достигнем заветните 60-70 процента ваксинирани, обръщаме тенденции на желаещите да се ваксинират и на нежелаещите – това става с послания. По думите му всичките тези тревоги, през които преминаваме, явно са диетата, с която трябва да преминем и заедно можем да излезем от нея”, отбеляза той.

На въпрос за прогноза колко ще продължи “новата вълна”, министърът каза, че не може да даде математическа прогноза.

“Като лекар не мога да лъжа. Знаем какво трябва да правим, това, което мен ме радва е, че няма напрежение сред лекарите, каквото беше през октомври – ноември, всички са спокойни, всички имат достатъчно медикаменти. Най-важното ни оръжие е ваксината. Един апел – намираме се в много тежка ситуация – нека не се разпространяват неверни твърдения или непроверени данни за ваксините, защото това разколебава хората”, заключи министър Ангелов.

Той посочи, че в Плевен ще бъдат увеличени болничните легла – интензивните с 11, и на всички лечебни заведения – 14 на брой, ще увеличат средно с 21 процента – общо 521. По думите му ваксинирането в областта е с изключително добри темпове.

По-рано днес министърът посети лечебни заведения в Плевен и екипа на РЗИ.

Протестната вълна срещу новите ограничения

Тази сутрин десетки представители на фитнеси, заведения, магазини и салони за красота в молове, на детски школи в Плевен протестираха пред сградата на РЗИ с настояване за яснота.

“Ние сме изкупителна жертва на цялата пандемия – фитнеси, заведения, молове, ресторанти, най лошите”.

“За пореден път са затворени от днес за утре. Колко стока е това, която трябва да се изхвърли за десетки хиляди левове, пред фалит. Ще протестираме докато е нужно”.

Директорът на РЗИ д-р Илиян Минчев уточни, че на 26 март отново ще има заседание на щаба и пак ще се разглеждат мерките. Той каза, че компенсации ще има.

“На заместник министъра на социалното министерство сме изпратили всичките си заповеди с цел да бъдат обезвъзмездени”.

По-рано Владислав Монов, управител на един от моловете, заяви, че с новите мерки над 700 души остават на улицата. Огнян Георгиев, член на Българската асоциация на заведенията, каза:

“РЗИ затвори от днес за утре работещ бизнес, при положение че този бизнес е отворен само преди няма и 10 дни. Просто това е абсурдно. Това е стока за десетки хиляди левове. Това е персонал, който е извикан и му се плаща заплата. Не на последно място най-големият проблем е, че когато местното РЗИ затваря бизнеса, бизнесът няма възможност да се възползва от нито една от компенсациите, предвидени. Ще настояваме нещо много просто – да не отворят. Дори и здравният министър каза преди два дни, че зад се види ефектът от дадени мерки, трябва да се върнем три седмици назад. Е, нека да видим три седмици назад какво се отвори”.

В Благоевград освен моловете, затвориха и спортните центрове за 2 седмици, което също предизвикаха напрежение. Собствениците на фитнеси и спортисти излязоха на протест пред сградата на Областната управа.

“Явно ние сме удобни, щото сме малки, не сме кой знае колко на брой и просто, за да се отчете дейност, ние сме винаги на разположение”, коментира собственикът на фитнес Димитър Костадинов пред bgonair.bg.

“Разбрахме се следното нещо и заставаме конструктивно и заедно на една позиция, че след 5 дни, наблюдавайки постоянно резултатите, ще вземем решение за начините, по които ще продължават да работят фитнес залите на територията на цялата област”, обяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Напрежението, обаче ескалира. Към областния управител полетя и чаша.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар