Здравният министър: Най-вероятно още другата седмица ще бъдат въведени нови мерки – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Здравният министър: Най-вероятно още другата седмица ще бъдат въведени нови мерки

стоп кадър,Нова

Най-вероятно следващата седмица цялата страна ще мине в оранжевата зона за разпространението на коронавируса. Основният показател, който следят в момента здравните власти са заетите болнични легла, като към момента те са 2000, а здравната система може да осигури около 12 000. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Той заяви, че данните се променят изключително динамично и прекалено бързо нараства броят на заразените и хоспитализираните, затова не може да се каже какво ще се случи след две или повече седмици, но се следва плана за справяне с нова вълна.

“Основният източник на заразата са масовите събития, включително такива от битов характер като сватби. Също така и събиранията по Черноморието, като основните мерки трябва да бъдат насочени именно на там”, каза още той.

На въпрос дали скоро ще бъдат въведени ограничителни мерки, той отговори:

“Да, това време наближава и най-вероятно ще е още другата седмица, следим много внимателно ситуацията, предвиждаме допълнителна възможност за хора, които са ваксинирани и за събития, които могат да посещават.  Ваксинирани и преболедували  би трябвало да могат да посещават такива събития дори и на пълен капацитет, няма нужда да ги ограничаваме, все пак това е смисълът на ваксинацията”, каза още той.

Кацаров добави още, че ще бъдат ограничени на 30% масовите събития на закрито, като е възможно да се наложат и допълнителни мерки за трансграничните пътувания.

“Даваме си сметка, какви щети могат да понесат хората, чийто бизнес ще бъде засегнат. Именни затова в момента, който се въведат ограничения, автоматично ще стартират и програмите за помощ”, коментира министърът пред БТВ.

Кацаров е категоричен, че болниците са запасени с всички необходими материали за посрещането на нова вълна.  Той апелира да се подобри контролът за носенето на маски в градския транспорт.

“Каквито и мерки да предприемем ключов остава нашата отговорност като граждани, всеки от нас трябва да се отнесе сериозно към това да предпази другия”, заяви още той.

Кацаров коментира, че на този етап няма нужда от ограничения на учениците, но не е ясно каква ще бъде ситуацията към 15 септември, затова и решение как ще премине учебният процес ще се вземе седмица преди първия учебен ден.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар