Здравният министър: Нито сме паникьосани, нито сме в хаос. ГЕРБ пак лъжат

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В момента преживяваме по-лека вълна, като смъртността на този етап е с около една трета по-ниска в сравнение със същия период на предишните две вълни, обяви на брифинг днес здравният министър Стойчо Кацаров. Според него причината за това е ваксинацията, въпреки че тя е около 20%. „Нито сме паникьосани, нито сме в хаос“, увери Кацаров. „Ако някъде има проблеми, те са регионални и ние ще проверим защо се случват“, допълни той.

Допълнителни мерки днес няма да се коментират, но такива ще има, стана ясно от думите на министъра. Яснота за тях вероятно ще има в петък. Държим училищата да затворят последни, каза Кацаров, въпреки че точно обратното се случва в областите, които вече са в тъмночервена зона – учениците преминаха към ротация, докато ресторантите например работят. „Директорите знаят най-добре дали имат нужда от ротация на класовете и как да организират учебния процес, кой да прецени, ако не той“, коментира министърът защо това трудно и по същество медицинско решение е оставено на тях.

„Тази вълна се развива относително бавно, тя следва видимо по-полегат ход в сравнение с предишните вълни“, коментира съветничката на здравния министър проф. Мира Кожухарова, която започна пресконференцията със сравнение на това, което преживяваме в момента с предишните вълни. „През първите девет седмици на първата вълна имахме 4735 починали, за същия период на втората вълна – 4479, а за същия период на третата вълна – 3364“, съобщи Кожухарова. „При всяка една от вълните броят на смъртните случаи надвишава обичайното ниво на смъртността“, коментира още тя.

„Здравната система е напрегната, но няма място за паника и хаос“, коментира министърът. „Има регионални неуредици, но системата е добре подготвена“, увери той. Зам.-министър Александър Златанов допълни, че заетостта на ковид леглата е 71%, а на интензивните легла – 63%. В страната има 7268 легла за лечение на коронавирусна инфекция, от тях 760 са за интензивно лечение. Заети са 5646 легла, от тях 485 интензивни.

В София има 1569 легла, от тях 1338 легла са за неусложнени случаи, 231 са за интензивно лечение. В София заети са 1236 легла, от тях 212 интензивни. Свободни остават 333 легла. Търговище, Габрово и Шумен имат по-високо натоварване на системата.

„Полагаме усилия до края на месеца да осигурим лечение на тежкоболни случаи на COVID-19 с неразрешени препарати с моноклонални антитела. Надяваме се да предоставим тази допълнителна възможност до няколко седмици“, съобщи министърът.

 

НА РЪБА

„И София е в тъмночервена зона. Не трябва да си играем на мерки, мерчици и COVID зони. Нужен е пълен локдаун в София. Всичко трябва да спре, ако искаме да оживеем и да нямаме повече жертви“. Този апел отправи днес пред БНТ д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващи лекари в София.

„Ситуацията пред кабинетите в момента е трагична. Стълпотворения от деца, възрастни, ковид болни, пълно объркване на потоците, никакъв ред, смесване на болни от всички възрастови групи. Има наслагване на вирусна инфекция, която имитира COVID, неработещи COVID зони. Кошмар е в момента, изнемогваме“, посочи той. Според него няма нужда от никакви други мерки, а единствено от пълен локдаун, тъй като сме минали 600 на 100 000 души по заболеваемост.

По думите му в София легловата база е почти запълнена. „Обикалят линейки по лечебни заведения, има и човек починал в линейка вече. Надминали сме категорично пика на втората вълна от миналата пролет“, подчерта той. По думите му в „Пирогов“ в момента няма свободни реанимационни легла за интубиране. „Ако в момента сте ковид болен и се нуждаете от интубиране, трябва да се чака да се освободи реанимационно легло. Положението е трагично“, допълни медикът.

Затова според него трябва да се премине към пълно затваряне на заведенията, както и да се спре всякакъв социален живот. „Всичко трябва да спре“, категоричен бе д-р Миндов. „Трябва да стиснем зъби и да разберем, че не трябва да даваме повече жертви“, смята той.

Относно новите COVID зони, които трябва да поемат по-леките случаи, той заяви, че те не работят, а на пациентите дори се искат пари за антигенни тестове и рентген, които би трябвало да са безплатни за тях. „Аз лично не съм чул от пациент да е получил безплатни лекарства“, каза д-р Миндов, допълвайки че най-близката COVID зона до неговата практика работи до 15 часа и се обслужва само от един лекар.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар