Здравният министър: Обществените болници да се учат от частните – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“За дългове на болниците говорим само при общински и при държавни лечебни заведения, но не и при частни. Това значи, че трябва да се поучим от техния добър и ефективен модел на управление”. Това заяви по време на петъчния парламентарен контрол здравният министър проф. Николай Петров. 

“От друга страна, не може да има пълна свобода по отношение на дейностите, които болниците извършват над лимитите, поставени им от здравната каса”, допълни той.
 
“Проблемите в системата са на тактическо ниво – формула на разпределение на средствата от НЗОК. Това са нашите пари и на всички ни е ясно, че те не са достатъчни да задоволят всички потребности на 343-те болнични заведения в страната. Какво може да се направи в тази посока? Може да се постигне обективност и прозрачност по отношение на така наречените надлимитни дейности. Не може да има тотална и пълна свобода”, каза проф. Петров, цитиран от Дарик.
 
Добрият мениджмънт на болниците можел да бъде постигнат не със стратегия за управление на лечебните заведения, а “с контрол, контрол и пак контрол, публичност на всеки изразходен лев”, смята министърът.
 
“Ако имаме вашата подкрепа и необходимия минимум от време, ние ще отчетем резултат, повярвайте ми, и тогава ще вляза в детайли защо е на първо място по просрочени задължения университетската болница в Стара Загора, защо е шампион по задължения университетската болница в Пловдив, как, по колко и защо е в такава критична ситуация болницата в Ловеч”, каза проф. Петров.

Той обеща, че тогава ще се говорим с дати, цифри и имена, защото той е за публичност и прозрачност в управлението.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар