Здравният министър: Пандемията е под контрол, сега не се налагат нови мерки

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Към момента пандемията е под контрол, броят на болните и на заразените не е толкова голям, няма драма в ситуацията и към днешна дата не се налагат нови мерки. Това каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, който посети Covid-зоната в Диагностично-консултативен център – 12 в столичния жк “Люлин-9”.

Министерството на здравеопазването предостави на центъра пулсоксиметри.

По думите на Кацаров, той изчаква доклад от главния държавен здравен инспектор за епидемичната обстановка, като на база на експертния доклад ще вземе решение дали е необходимо да се налагат нови мерки.

До момента са разкрити 39 Covid-зони към медицински или диагностично-консултативни центрове в страната, по нашите панове и сметки в рамките на седмица – две ще има поне 150 такива, равномерно разпределени географски в страната, каза министърът.

Те ще са снабдени с необходимата апаратура, за да се направят всички нужни клинични и амбулаторни изследвания на пациентите, предимството е, че няма да се смесват пациенти.

Covid-зоните ще помогнат да се намали натискът към болниците, те ще обслужват леки и средно-тежки случаи. Зоните ще са снабдени с необходимата апаратура, за да се направят всички нужни клинични прегледи и амбулаторни изследвания на пациентите, да им бъдат предписани безплатно лекарства. Ще се обслужват пациенти с леки или средно тежки случаи на Ковид. Ползите са, че няма да се смесват потоци пациенти, ще бъде подкрепена доболничната помощ, каза Стойчо Кацаров.

На пациентите ще бъдат предоставени апарати, чрез които ще могат в домашни условия да измерват сатурацията си и да съобщават, ако имат проблеми с нея.

Подготвени са и пакети от медицинска апаратура по избор на лечебното заведение в размер на 50-60 хиляди лева, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на лечебните заведения.

В зоните ще има достатъчно антигенни тестове. Попитан за препарата Ремдесивир, за който беше съобщено, че в някои болници свършва, Кацаров коментира, че е направена поредната регулярна заявка за следващата седмица.

Министърът съобщи, че вероятно между 7 и 10 дни ще са необходими, за да се въведе механизмът за безплатните лекарства за ковид болни.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар