Здравният министър представи новия модел за грабеж на българите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Край на монопола на здравната каса – занапред ще можем да се осигуряваме и в здравни фондове наред с НЗОК.

Това е моделът, който предлага за дискусия здравният министър Кирил Ананиев.

Министърът представя виждането си за демонополизацията на широко обществено обсъждане с участието на всички заинтересовани страни.

Няма да се допуска частните здравни фондове да подбират лицата по здравен статус, предлага още здравният министър. Частният фонд пък трябва да набере поне 500 хил. здравноосигурени, за да може да заработи. Според проекта гражданите със здравни права ще имат определен срок, за да изберат частен фонд, а ако не го направят, си остават в НЗОК.

Имат правото също така веднъж годишно да сменят по желание фонда си. Според идеята на екипа в Министерството на здравеопазването, изготвил новия здравноосигурителен модел, здравната вноска ще се запази на 8%.

Според застрахователите в здравеопазването обаче този процент е недостатъчен, тъй като ще трябва да се заделят средства и за създаването на гаранционен фонд. Именно при фалит на здравния фонд, който са избрали, лицата веднага ще бъдат прехвърляни в друг, без това да е за тяхна сметка.

По време на дискусията омбудсманът и опозицията изказаха опасенията си от неясноти за това какво се случва с групите лица, които се осигуряват за здраве за сметка на държавния бюджет. Няма яснота откога точно ще влезе в действия новият здравен модел, отбелязва Нова телевизия.

Източник: Petel.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Здравният министър представи новия модел за грабеж на българите

  • Същественият източник за нарастващи щети е, че централната банка работи по грешен начин.
    При наличие на държавната грешка, колкото по-добре работи правителството за постигане на обществен икономически растеж, толкова повече са щетите от работата на централната банка и по-голям провалът на общественото здравеопазване.
    Устойчиво обществено здравеопазване е възможно, когато централната банка работи по правилен начин.

Вашият коментар