Здравното министерство: Целим справедливо изплащане на допълнителните пари за Спешната помощ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на здравеопазването цели справедливо заплащане на допълнителните възнаграждения на работещите в центровете за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ за работа при неблагоприятни условия. Това съобщиха от пресслужбата на МЗ.

Средствата се изплащат съгласно Правила за определяне на размер на сумите, заплащани от МЗ за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на служители на второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, работещи при неблагоприятни условия на труд по време на обявеното извънредно положение.

Допълнителните възнаграждения, според Правилата, се заплащат за месеците, през които в страната е обявено извънредно положение и се изплащат в допълнение на основното трудово възнаграждение на съответния служител. Право на допълнителни възнаграждения имат служители на ЦСМП, медицински и немедицински персонал, които през месеца са имали пряк досег до пациент с доказан COVID-19, като по този начин за съответния месец попадат в обхвата на извършване на дейност при неблагоприятни условия.

Нетният размер на допълнителното възнаграждение е до 1000 лв. при пълен отработен месец или сума, пропорционална на отработеното от лицето време през месеца. При определяне на размера на допълнителните средства, ръководителите на ЦСМП са длъжни при формирането на разходите за персонал да отчитат действително отработените дни в месеца, за който се получават средствата.

МЗ отчита не времето в пряк досег до пациент с доказан COVID-19 от съответен служител, а реално отработено за месеца време. Размерът на възнаграждението не зависи от часовете, през които лицето е оказвало спешна помощ на пациент с COVID-19, а от всички отработени часове през месеца.

На ЦСМП са предоставени висококачествени антигенни тестове, чрез които, по преценка на екипа, на място може да се извърши тестване на пациент за доказване на COVID-19. Изплащането на допълнителните възнаграждения се извършва в месеца, следващ отчетния.

При съмнения за оказване на спешна помощ на пациент, за когото няма информация за положителен тест към момента на оказаната спешна помощ, може да се извърши справка в Националния регистър за борба с COVID-19 за всички обслужени от ЦСМП пациенти през предходния месец.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар