Зелена светлина за най-големия в Югоизточна Европа ядрен проект с американска технология

Зелена светлина за най-големия в Югоизточна Европа ядрен проект с американска технология

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парламентът ратифицира на първо четене Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй” и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година. “За” бяха 149 депутати, “против” – 50, трима се въздържаха, предаде БТА.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) предложи, а парламентът прие, срокът между двете четения да е три дни.

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000 на “Уестингхаус” (Westinghouse). В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ “Козлодуй”.

След влизането в сила на закона министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението, а министърът на енергетиката да обнародва в “Държавен вестник” документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България, записаха депутатите.

Проектът се смята за най-големия в региона на Югоизточна Европа; американската компания “Бехтел” (Bechtel), която изпадна от конкурса в България, работи с “Уестингхаус” в Чехия и Полша, отбеляза наскоро изданието Euractive.

“Възраждане” и БСП категорично против

Двете партии определиха документа като национално предателство.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов коментира, че към настоящия момент имаме тежка енергийна зависимост от САЩ. Според него, когато бъдат прибавени и два нови реактора на АЕЦ “Козлодуй”, пети и шести блок ще бъдат затворени при изтичане на експлоатационния срок и тогава 60-70 процента от електропроизводството ни ще е в ръцете на една чужда държава.

Колегата му Коста Стоянов попита министъра на енергетиката в оставка Румен Радев защо процедурата не е по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и, ако управляващите се позовават на изключенията в него, искано ли е разрешение от ЕК за провеждане на точно такава процедура. Нямало го и името на доставчика, който ще достави технологията за площадката, в споразумението не била записана дори и технологията, имало само конкретно име на банка.

От “Възраждане” попитаха кой от американска страна е подписал споразумението и обявиха, че ще сезират всички компетентни органи.

Министърът на енергетиката в оставка Румен Радев поясни, че споразумението от страна на САЩ е подписано от Андрю Лайт, помощник секретар по международните въпроси към Министерството на енергетиката.

По темата за ЗОП Радев изтъкна, че става дума за ратификация на междуправителствено споразумение, в което се казва, че всяка от страните стриктно спазва процедурите си и националното си законодателство, а България – и европейското. Това споразумение е нотифицирано от ЕК, подчерта министърът в оставка.

България суверенна държава ли е, ако това не е национално предателство какво друго трябва да направите, за да се квалифицира като национално предателство, заяви Борислав Гуцанов от “БСП за България”. Той добави, че става въпрос да се даде разрешение за строеж на идеен проект. Къде го има това нещо – без нужните документи да се строи ядрена централа, вие в “Козлодуй” ще правите експериментална площадка ли, попита депутатът. Как се изплащат 14 млрд. долара, това рентабилен проект ли е, ще заработи ли тази централа – това е поредна “черна дупка” за крадене на пари с ясното съзнание, че проектът не може да бъде реализиран, каза Гуцанов.

Румен Гечев от левицата каза, че никъде в договорите на Уестингхаус няма таван на цената, няма гаранция за цената, по която се строи, колкото искат – толкова струва. Освен това “Уестингхаус” е канадска фирма. Т.е., по думите на Гечев, България подписва споразумение със страна (САЩ), която не е собственик на “Уестингхаус”, и това става, когато се очаква поредният списък “Магнитски”. Правителство в оставка подписва празен чек, кара Народното събрание да подпише, за да спаси кабинета от затвора, коментира представителят на левицата. 

Директорът на АЕЦ: Хора, които не разбират, да си мълчат 

“Реалистичната цена на строежа на двата нови блока ще бъде много по-малко от 30 млрд. лева”, заяви в сряда пред БНТ изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов пред БНТ. Във връзка с избора на фирма за изпълнение на проекта за 7-ми и 8-ми блок Николов каза, че се избира партньор на “Уестингхаус”, защото технологията е тяхна.

“Много хора бъркат, че ние избираме изпълнител и трябва да пуснем някоя фирма на търг. Нещата са доста деликатни и не е хубаво хора, които не разбират от процеса да дават некомпетентни мнения.”

“В момента ние по решение на Народното събрание ще провеждаме преговори с “Хюндай”. Ако тези преговори не доведат до задачите, които са от Народното събрание, то винаги е възможен друг вариант”, отбеляза Валенти Николов. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар