Зелените централи 8 пъти по-скъпи от атомните – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Зелените централи 8 пъти по-скъпи от атомните

Кристиан Костурков

Инвестициите на света в зелени централи излизат около 8 пъти по-скъпо от тези в ядрени. Поне, ако се погледнат последните няколко години. Това стана ясно от думите на генералния директор на “Росатом” Алексей Лихачов по време на кръглата маса на тема “Атомът – основа за безвъглеродната енергетика на бъдещето”, проведена в рамките на IX Международен форум “Атомекспо 2017”.

“За последните 5 години инвестициите във ВЕИ-централи са стрували над 1.2 трлн. долара. За същото време тези в ядрени реактори са излезли 150 млрд. долара”, каза той.

Лихачов отбеляза, че зелените и ядрените централи са тези, чрез които светът ще успее да се отърве от замърсяващите енергийни производства и да постигне целите за безвъглеродна енергетика, заложени и в Парижкото споразумение за климата. Но вместо да се противопоставят тези две алтернативи, трябва да се намери балансът между тях, стана ясно още от думите му.  

Лихачов обаче отбеляза, че зелените централи трудно могат да бъдат използвани за базови мощности, тъй като не са достатъчно устойчиви на капризите на времето. “Нито вятърът, нито Слънцето, са достатъчни, за да се осигури необходимата на света енергия. Времето в Москва вчера и днес го доказа”, подчерта Лихачов (в руската столица се сменя облачно и дъждовно време със слънчево за кратко, а вятър почти няма – бел.а.). 

Генералният директор на “Росатом” отбеляза също, че в момента цената на тока от АЕЦ е напълно конкурентна на тази от възобновяемите източници. “При ядрените централи делът на горивото в крайната цена е под 10%. Т.е. използвайки атомна енергия, ние защитаваме интереса на гражданите, а тарифната политика остава стабилна във времето. В същото време възвръщаемостта на инвестициите е добра. А чрез развитието на ядрената енергия се подсигурява и развитие на енергоемките индустрии според плановете на държавите. В същото време чрез инвестиция в една АЕЦ се осигурява ток за десетилетия напред”, каза Лихачов. 

Той изрази увереност, че светът няма да се откаже от договорените в Парижкото споразумение мерки. Според думите му е възможно в някои страни да преразгледат част от собствените си планове, но като цяло ангажиментите в документа ще бъдат запазени. От което следва, че ядрената енергетика ще продължи да се развива и делът й да се увеличава, защото в противен случай заложените цели няма как да бъдат достигнати. 

“Парижкото споразумение задава “зелено” развитие на енергетиката, която в преобладаващата си част трябва да стане безвъглеродна. Тенденцията е ясна – от 1/3 такава енергия сега, да достигнем 80% през 2050 г. Което означава обаче и неколкократно увеличаване на дела на ядрената – от 392 гигавата инсталирани мощности днес до около 950 гигвата през 2050 г. Поради това ядрените мощности трябва да се увеличат около 2.5 пъти”, изчисли Лихачов. 

Той подчерта и че сегашната картина в производството на енергия значително се различава от тази, която е заложена в Парижкото споразумение. “Днес 2/3 от тока се произвежда от въглища. Но това води до над 13 млрд. тона. въглероден диоксид, изхвърлян в атмосферата всяка година. А нашата задача е да намалим драстично отделянето на вредни газове във въздуха и така да се справим със заплахата от климатичните промени. По-амбициозен ръст на производството на енергия, паралелно с намаляване на замърсяването, е пътят, по който ще се развива генерирането на енергия по света. Днес вече знаем, че само с ВЕИ не можем да осигурим баланс, стабилно базово производство и очакваното му увеличаване, но същевременно и спад на замърсяването. Затова без АЕЦ глобалната електроенергийна система няма как да се развие”, смята Лихачов.

Мнението му подкрепи и генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг. “Атомната енергия е много екологична, показва най-високите нива на екосъобразност спрямо останалите източници. По отношение на цената – отново има сред най-добрите показатели. По отношение на безопасността – също. АЕЦ може да произвежда ток 24 часа в денонощието, не зависи от никакви капризи на природата. Въобще във всяко важно отношение ядрената енергия получава плюсове”, категорична е тя.

[15:52:53] Kristian Kosturkov: За да се постигнат целите от Парижкото споразумение, по света всяка година трябва да се изграждат по 5 нови АЕЦ. Това отбеляза генералният директор на Агенцията за ядрена енергия Уилям Мегууд. “До 2050 г. трябва да увеличим дела на атомната енергия 2.5 пъти. Ако случайно нуждите от ток в света станат още по-големи от прогнозите, това означава допълнително увеличаване на дела й. Иначе няма да можем да постигнем договореното в Парижкото споразумение”, каза той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар