Зеленият водород може да стане лидер в енергийния сектор

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Зеленият водород може да се утвърди като лидер в енергийния сектор без необходимост от държавни субсидии – стига да има равни условия с конкуриращи се други беземисионни енергийни източници. Това заявиха лидери от индустрията по време на глобалната конференция CeraWeek.

Населението на развитите държави, което е все по-фокусирано върху безвъглеродната енергетика, ще бъде готово да плаща премията, свързана със зеления водород, докато се създават икономии от мащаба, смята Сейфи Гасеми, председател, президент и главен изпълнителен директор на Air Products & Chemicals.

Потребителското търсене бързо се насочва към устойчиви продукти, като хората са все по-готови да плащат повече за зелени продукти, от биологични храни до билети за круизни кораби, които нямат въглероден отпечатък, отбеляза той.

Налагащото се мнение, особено сред младите е, че това е много по-важно от правителствените политики. “Не вярвам много в държавните субсидии. Тези неща идват и си отиват”, каза още Гасеми, отбелязвайки, че тези политики често водят до “дребни проекти” за около 10-20 тона/годишно. “Тези проекти са нищо, те не успяват дори да се усетят на пазара”, подчерта експертът.

Гасеми вижда отношението към зеления водород в различни географски групи като Европа и някои щати като Калифорния, които водят технологичния напредък. “Хората просто искат да премахнат въглеводородите и затова ще се фокусират върху зеления водород”, казва той и е убеден, че ще има търсене на син водород в “следващия политико-географски транш”. В останалата част на света все още ще се търси и сивия водород (произведен по конвенционален способ с отделяне на вредни емисии).

Хетерогенно търсене

Азия може би представлява най-ясния пример за това как се развиват нагласите към създаването и използването на водорода. Търсенето на различните видове водород е “доста хетерогенно” в региона, отбеляза Йохен Айкхолт, член на изпълнителния съвет на Siemens Energy. От една страна има държави, които инсталират нови централи, работещи с въглища – което показва липса на желание да се плати зеления данък за подкрепа. Докато има и “перспективни икономики и общества” като Япония и Сингапур. “За нас светът е разнороден (в Азия). Виждаме огромно търсене”, допълни експертът.

“Може би по-консервативните страни и общества, където въглищата все още се използват, всъщност виждаме признаци за промяна в тенденцията и за все по-голямо използване на водород. И това търсене е в още в по-светлите цветове – син или зелен водород”, отбелязва Айкхолт. Според него, има “огромен брой проекти, които се разработват и подкрепят от Европейския съюз” като се забелязва и сериозно “развитие към тези нови технологии”.

“Синият водород, ние вярваме, ще играе голяма роля … Зеленият водород, от наша гледна точка, ще се използва при промишлени проекти на различни нива, (и) наистина следва крива на експоненциален растеж”, уточнява представителят на Siemens Energy.

3e-news.net

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар