Зеленият сертификат за парламента – бутафория

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Напълно очаквано – т. нар. зелен сертификат за влизане в сградите на парламента се оказа пълна бутафория. Поне що се отнася до народните избраници.

Изискването за депутатите, администрацията, медиите и гостите на парламента е в сила от 24 януари. За тези, които нямат сертификат и не желаят да се ваксинират, бе обособен пункт за тестване.

Днес обаче е първото пленарно заседание за седмицата и някои депутати, като тези на „Възраждане“, влязоха тази сутрин съвсем необезпокоявано в сградата „на опашката на Коня“. Хората на Костадин Костадинов направиха демонстрация – голяма част от парламентарната група влезе заедно (макар, както стана ясно, сред най-големите борци срещу сертификата има и доста ваксинирани) и не бяха спрени от Националната служба за охрана. Причината – на НСО или друг държавен орган не са вменени такива контролни функции с решението на парламента да въведе мярката за достъп. Затова и се очакваше депутатите без сертификат да влизат безпрепятствено на работното си място.

Малко по-рано тази сутрин Костадинов гостува в сутрешния блок на Нова тв, където обяви, че още вчера е влязъл в сградата на парламента без никой да го спре.

Имаше и следният диалог с водещите. „Как ще влезете днес в парламента?“, попитаха те. „През вратата“, беше отговорът.

За днес е насрочено и заседание на правната комисия, на което по искане на „Възраждане“ ще се разгледа режимът за достъп със сертификат до парламента. Искането е ясно – мярката да отпадне.

Вчера пък конституционалистът Наталия Киселова посочи, че народните избраници, както всички останали български граждани, имат и административни задължения. Тоест, също като тях трябва да спазват приетото от парламента решение за влизане в зданията на НС. Киселова сравни ситуацията с правилата за движение по пътищата – еднакви за всички, без оглед на това дали си народен представител или друг.

Тя обаче прогнозира случилото се днес – че понеже няма разписани правила за действие при непредставяне на сертификата, депутатите без такъв документ и без тест, направен на входа, ще влизат необезпокоявано.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар